2 de març 1919

Diumenge. — Carnaval.

Angeleta, pagesa fascinada per la ciutat —una xicota alta, morena, desairosa, de faccions vulgars, boníssima—, s’ha llogat a una altra casa, de seguida. S’acomiada de nosaltres amb les llàgrimes als ulls. No crec pas que torni mai més al país.

Amb el meu germà anem a viure a una dispesa del carrer de Pelai, núm. 12. Hi trobem alguns condeixebles del batxillerat, gironins, i una quantitat de desconeguts. És una pensió d’estudiants, pobra, agitada, d’un desordre indescriptible.

Tarda de carnaval. Passo les hores a la tristíssima biblioteca de l’Ateneu. Molt poca gent. En el fons envejo la gent que es diverteix —encara que sigui aparentment. La traducció de Jules Renard avança amb gran fatiga. López-Picó m’escriu una carta dient que publicarà, a La Revista, una prosa meva. Ara que ho sé, se m’esvaeix el dubte: la prosa és horrible.

A la taula veïna sento que Miquel Ferrà diu a mossèn Riber, amb un aire desimbolt i lleuger, que no s’ha hagut de preocupar mai del problema econòmic. Mossèn Riber se’l mira amb una mirada oliosa i benigna. L’hauria esquarterat, triturat, desfet.

—————————-

Llegiu aquesta entrada en el bloQG del 2008, amb els comentaris corresponents al final del text.

 

 

Una resposta a “2 de març 1919”

  1. Helena Bonals escrigué:

    “López-Picó m’escriu una carta dient que publicarà, a La Revista, una prosa meva. Ara que ho sé, se m’esvaeix el dubte: la prosa és horrible”: em recorda l’Edgar Allan Poe que no volia tenir “la mirada pendent de mesquines compensacions, o dels elogis encara més mesquins de la humanitat”. De totes maneres, a banda de ser valorat, el que sí que denota Pla és que es vol guanyar la vida, per això hauria “esquarterat, triturat, desfet” Miquel Ferrà, “que no s’ha hagut de preocupar mai del problema econòmic”.

Fer un comentari