1r de gener 1919

 

Passo balanç seriosament. Seriosament no implica pas una hipocresia inicial. Vol dir que, dintre de les meves possibilitats, estic disposat a escriure clar.

No tinc cap condició per a l’amistat. Només estimo les persones que em poden ensenyar alguna cosa —i, un moment, les que em distreuen. Les efusions i atencions alienes em produeixen l’efecte d’una vexació. Els elogis em fan venir febre. Les perfumades amabilitats de Roldós —perfum barat— em revolten. Si fos ric i pogués tenir pianista, ja l’hauria engegat. El meu egoisme és nauseabund i infecte.

Noto, per altra part, que, a mesura que passen els mesos, la meva barra va d’augment. La mistificació em diverteix, encara que després, en considerar-la fredament, em repugni. Tinc una certa tendència—fins diria una facilitat—a inventar coses, a manipular-les a la meva conveniència. De vegades faig callar un interlocutor amb una observació la falsedat de la qual és —em consta— absoluta, totalment inventada. Sovint aquest joc se’m produeix d’una manera inconscient, per gust del joc mateix. El fet que un semblant mecanisme, d’una aparença tan voluntària i deliberada, pugui manifestar-se’m d’una manera inconscient me’l fa inexplicable. És desagradable de pensar que es pot ésser un mistificador sense saber-ho.

L’estat permanent de l’home és el pecat. (Lector: no precipiteu, si us plau, el comentari.) En la vida –em sembla– es pot acceptar aquest fet o tenir alguna pretensió a la puresa. Però sortir del pecat és impossible. Tan impossible com sortir de la injustícia. Si hom tracta de sortir del pecat, poden succeir dues coses: no acabar-ne de sortit pel contrapès del pecat o creure’s haver-ne sortit sense ésser veritat, sense ésser cert i convertir-se, llavors, en un ésser fals i hipòcrita, capaç de fer qualsevol enormitat en nom de la puresa fingida. Considerar-se tothora un pecador sinistre pot donar una certa esperança d’arribar a la humilitat i la discreció. Espero que aquesta convicció no m’abandonarà en el curs de la vida. És l’única esperança que tinc.

 

Diumenge passat, al cine, donaven La Passaggera amb Pina Menichelli, una dona prima i nuada, morena i picant, com la reproducció que he vist de la Venus Capitolina. En sortir, vaig demanar a una senyora, molt de l’església, si li havia agradat.

—És massa atrevideta, massa atrevideta… —em contestà enriolada, contentíssima.

—————————-
Llegiu aquesta entrada en el bloQG del 2008, amb els comentaris corresponents al final del text.

2 Respostes a “1r de gener 1919”

  1. Helena Bonals escrigué:

    Tal i com ve a dir Pla, el pitjor és creure’s les pròpies mentides en aquesta vida, “ser un mistificador sense saber-ho”. Aquest “De vegades faig callar un interlocutor amb una observació la falsedat de la qual és —em consta— absoluta, totalment inventada”: es refereix això a les boutades que diu de tant en tant quan parla, segurament.

    “Els elogis em fan venir febre”, em recorda l’Edgar Allan Poe quan deia, a la introducció de El corb i altres poemes : “amb la mirada pendent de mesquines compensacions, o dels elogis encara més mesquins de la humanitat”. A vegades que no t’elogiïn és una bona senyal.

    Però com que tot es pot veure des de més d’un costat, he de dir que hi ha elogis que són capaços de fer-te sentir el sublim, “evaporar-te”, que diria Pla.

  2. Josep Valls escrigué:

    “De vegades faig callar un interlocutor amb una observació la falsedat de la qual és – em consta – absoluta , totalment inventada”.
    Això, que el senyor Pla escriu el primer de gener del 1919, ho practicava passats seixanta anys, i força sovint. Recordo un cas molt concret: en un una conversa força (o molt) tibant amb el canonge magistral de la catedral de Girona, mossèn Damià Estela (que va ser rector del Seminari), arribà un moment que Pla, volent canviar de conversa ràpidament perquè es veia dialècticament acorralat (diguem-ho així), convidà a fumar el canonge. Aquest li contestà que tenia problemes de salut i el metge li havia desaconsellat el tabac, i per tant ja no fumava. Pla li etzibà: “Vostès els capellans prediquen molt del cel, però no tenen cap pressa per anar-hi”. I el canonge replicà: “És que el regne del cel comença en aquest món, tal com diu Joan Maragall a “El cantc espiritual”. “Maragall? Maragall? – digué amb sornegueria Josep Pla – no em citi res de Maragall, que s’ho va copiar tot de Gotehe…!”.
    Va fer callar el seu interlocutor, i tant que sí. Fins al punt que el canonge doctor Estela es trobà molt incòmode i em va demanar que el tornés a Girona, on l’havia anat a buscar per visitar Pla al mas de Llofriu.

Fer un comentari