26 de setembre 1919

Escapada d’un dia a Palafrugell amb motiu de l’aprovació de les últimes assignatures de la carrera. Satisfacció ostensible de la família —però sense la inflor i el sentimentalisme habitual i excessiu davant d’aquestes notícies.

Després d’haver parlat de tot això i trobar-me un moment sol, sento que a Palafrugell no hi tinc res a fer. Una certa sorpresa.

Tarda magnífica, molt clara, tot posat dintre del seu dibuix més estricte: típica de la tardor en aquest país. Vaig a passeig cap a Ros i la muntanya de Sant Sebastià. El panorama del meu país. Quan la tarda comença a declinar i es produeix la llum vagament tocada de color de rovell d’ou, les coses semblen encara més dibuixades i precises. De retorn, m’aturo al pont d’en Casaca —un moment. La posta de sol. Del caliuer que sembla fer la posta en surt com un fum entre daurat, verdós i vermell que va encerclant lentament les coses, les fa veure a contraclaror i les imprecisa. L’aglomeració sense forma de Palafrugell agafa una dolcesa i una suavitat incomparables —com si es veiés a sobre d’un d’aquells darrers termes que pintaven —segons les reproduccions— els pintors antics.

A l’hora de sopar —ous de reig deliciosos: pel meu gust, el millor bolet— la meva mare em diu:

—¿La gent? No en facis gaire cas… Per les mateixes raons que s’acosta se’n va… Tot és molt insegur i agafat pels cabells…

Tornat a Barcelona amb el primer tren: el de les cinc del matí. Havent passat la més gran part de la nit al llit sense dormir, la fatiga potser s’ha accentuat.

—————————-

Llegiu aquesta entrada en el bloQG del 2008, amb els comentaris corresponents al final del text.

Una resposta a “26 de setembre 1919”

  1. Helena Bonals escrigué:

    Com la senyoreta de l’altre dia, una de les poques vegades que qui parla és una dona en aquest diari. Aquest “agafat pels cabells” és una imatge molt bona de la mare de Pla, que en alguna cosa s’ha d’assemblar al seu fill. És veritat, la majoria va a passar-s’ho bé, pocs són com Paul Valéry, que deia: “les emocions, els ideals, la bellesa, intervenint com a condicions de l’excitació de cert múscul” (dins Introducció al mètode de Leonardo da Vinci, d’aquest autor).

Fer un comentari