15 d’octubre 1918

He assistit, avui, a l’enterrament del vell Trill, el serraller, veí de casa de tota la vida. Era un home petit, agitat, la pell entre negra i ferruginosa, sempre untada d’oli, amb una certa tendència a l’energumenisme. Havia begut grans quantitats de vi i el seu fetge semblava soluble en l’alcohol. De seixanta-set anys, quan vingué la primavera i les clavellines floriren, donava, d’amagat de la seva dona, fent un saltironet nerviós, clavells a les noies. Estava tocat de la follia de la vida: li interessava l’atordiment pur: la taverna, el ball violent, carnestoltes, disfressar-se, dir mal de la gent, parlar dels carlins, estar sempre a matar amb un veí o altre. Amb els altres hi estava bé, no pas —sospito— per gust, sinó per la necessitat que algú l’escoltés. De vegades feia bromes pesades. Era grotesc.

Amb la mort de Trill, el carnaval de Palafrugell ha perdut un gran element.

L’enterrament l’ha presidit el seu fill gran, Telm, molt xafat, amb el barret al clatell. Hi ha hagut molta gent.

Tornant del cementiri pensava en el canvi considerable que es produeix en la gent del país, segons portin o no portin barret. Semblen diferents.

—————————-

Llegiu aquesta entrada en el bloQG del 2008, amb els comentaris corresponents al final del text.

Una resposta a “15 d’octubre 1918”

  1. Helena Bonals escrigué:

    Aquest “gran element”, “Estava tocat de la follia de la vida”: per metonímia, estava tocat pel foc, que és el que passa als folls. Com que bevia tant, ja devia ser mig foll. Això dels clavells a les noies el redimeix de tota la resta, fins i tot que ho fes d’amagat de la seva dona. Com el barret al clatell del fill, que el fa semblar diferent, en el sentit de respectable, segurament.

Fer un comentari