25 de gener 1919

Ateneu, de quatre a set de la tarda.

Com que no tinc res per enviar a la germana de Roldós, faig un article dedicat a la seva memòria, per al Baix Empordà, que envio a Linares. Tot escrivint constato la meva absoluta impossibilitat per recordar el seu nom de pila. Roldós,1 bé. Del seu nom de pila no en tinc la menor idea. Potser no l’he sabut mai; potser l’he oblidat definitivament. Curiosa la tendència a l’obscuriment que tenim tots plegats. Roldós em sembla especialment assenyalat en aquest sentit. Moltes persones que l’hauran conegut i que llegiran el meu petit article hauran de fer un esforç per recordar, per fixar, la imatge incerta i trèmula que en la seva memòria ha esdevingut. Potser la inquietud, el sofriment de Roldós, no era més que aquesta: la de tornar com més aviat millor a l’obscuritat absoluta, a la pau eterna.

 

Sortint, a la porta de la casa, trobo Josep Codolà, company de carrera. Pugem, plegats, passeig de Gràcia amunt. Malgrat la seva joventut, Codolà demostra conèixer les intrigues i intriguetes de la política local. Intenta explicar-me-les, però haig de fer un esforç per parar ment. De tota manera, no dec aconseguir-ho gaire, perquè observo, a mesura que anem pujant, que el meu amic agafa un aire resignat volent dir: aquest xicot no farà res, el seu futur és molt petit… Després, a la segona o a la tercera cantonada, s’acomiada. Deu haver trobat que no valia la pena de perdre més el temps.

—————————-

Llegiu aquesta entrada en el bloQG del 2008, amb els comentaris corresponents al final del text.

————————————————
Les notes no són de l'original, sinó d''aquest bloQG.
  1. Com vam veure ahir en un enllaç,  les referències a Roldós són abundants (40, es presenten de tres en tres, de la més moderna a la més antiga), però sempre limitades al sol cognom. — n. ed. []

Una resposta a “25 de gener 1919”

  1. Helena Bonals escrigué:

    L’altre dia era ell que menyspreava el poeta dels jocs florals, ara és ell que se sent menyspreat pel company de carrera. Però el que passa en el fons és que Pla primer l’ha menystingut a ell i les seves “intrigues i intriguetes de la política local”, mostrant que ha “de fer un esforç per parar ment”. Una ironia de les seves. Crec que “aquest xicot no farà res, el seu futur és molt petit…” referint-se a Pla, mostra com ell ja sabia el potencial que duia dins, un a priori necessari, que el portaria a anar contra prejudicis com aquest, o sigui contra vent i marea.

Fer un comentari