Comentaris del 8 de març de 1918

72 Respostes a “8 de març de 1918″

 1. Antonio Gálvez Alcaide escrigué:
  8 març 2008 a les 6.16 Qué maravilla, el principal dietario del país en un blog. Y yo que dije que si Josep Pla viviera tendría su propio blog. Ya veo que lo hacen por él. Bonita iniciativa.
  Me gustaría hacer una petición, lanzar una idea, rogar en el desierto, aprovechando la relación de este espacio electrónico con el difunto maestro, la mejor pluma que ha dado Cataluña: por favor, pongan una cubierta a la tumba de Josep Pla, sus huesos se ahogan.
 2. Ricard escrigué:
  8 març 2008 a les 7.51 Gràcies per aquesta publicació. És en capsules com millor es pot fruïr d’El Quadern Gris!
 3. Mireia escrigué:
  8 març 2008 a les 9.31 Quan plou, sovint tinc la sensació melancòlica de poder escriure una novel·la sencera, igualment melancòlica… al final res. Però aquests dies que ha bufat tramuntana, sembla que ha netejat l’ambient de tot una mica, fins i tot de melancolies.Em poso a llegir, doncs, que és un gran antídot… per la grip i per tot ;-D

  Per cert: Felicitats!

 4. Dídac escrigué:
  8 març 2008 a les 12.42 Cal celebrar l’edició electrònica d’aquest dietari, un dels més importants de la literatura catalana. Crec que aquesta iniciativa la podríem complementar amb l’edició d’un altre dietari, potser de no tanta qualitat literària però sí històrica. Em refereixo al Calaix de Sastre del Baró de Maldà. L’any vinent es complirà els 240 Aniversari de l’inici d’aquest dietari. Un bon moment per posar-s’hi. A més, el Calaix de Sastre no s’ha editat mai de forma completa.
 5. 3a escrigué:
  8 març 2008 a les 12.57 Celebro la llegada d’en Josep a la blogoesfera. Seguramente el asunto también le haría “malfiar” como la presencia del pa de pessic i la crema en la mesa familiar, pero su curiosidad natural por los papeles le haría circular de un texto a otro.
  I deu ni do si ha arrivat! (No sé escribir en catalán pero espero mejorar con la ayuda d’en Josep Pla).
  Sigui molt i molt (com diuen el Empordá) benvingut!
 6. Sergi Espín escrigué:
  8 març 2008 a les 13.21 Benvingut al món virtual senyor Plà!
 7. Mariona C escrigué:
  8 març 2008 a les 14.03 Això és una gran idea. A veure si l’exemple s’escampa.
 8. estrip escrigué:
  8 març 2008 a les 14.11 Felicitats 21 anys!
  A la teva universitat hi ha grip mentre a la nostra hi ha revolta.
  Esperem que tots hi puguem tornar sans i estalvis.Benvingut.
 9. El Blog d’en Potti escrigué:
  8 març 2008 a les 15.51 Josep Pla torna amb un Blog…Avui just fa 90 anys que Josep Pla va escriure el primer article al seu blog. Tal dia com avui han decidit tornar-ho a publicar de manera bítica[1].

  “Decideixo de començar aquest dietari. Hi escriuré -just per passar l’estona, a la …

 10. José Mª escrigué:
  8 març 2008 a les 16.28 Enhorabona!
  Una gran oportunitat per apropar-se a “la diària” d’En Josep Pla. molt agradosament.
  Gràcies al “boca-orella” i “al donar-se amb els colzes” amb els amics més assabentats
  I després de tant de temps, i que de “llocs comuns”, coincidències i afinitats… En certa forma el temps és relatiu i tot tot està conectat.
 11. Antonio escrigué:
  8 març 2008 a les 16.31 Excel·lent iniciativa. Llegit ja del dret i de l’inrevés, amb la mateixa edat i quasi doblant-la, ara el llegiré en càpsules. Moltes felicitats, senyor Pla. A la Universitat continua havent-hi grip: és endèmica.
 12. Antoni escrigué:
  8 març 2008 a les 16.42 Com que vaig llegir El quadern gris l’any 1966 quan es va publicar per primera vegada, puc afirmar que l’impacte que va causar va ser molt considerable. Recordo que passats alguns pocs dies va sortir als diaris un comentari de Salvador Espriu que deia: “El quadern gris és una obra comparable a les més importants de la literatura universal. Pla i, concretament El quadern gris justifiquen la renaixença…”
  Recomano a qui vulgui ampliar informació sobre aquesta obra els 3 llibres de Lluís Bonada: “Josep Pla” (Empúries), “El quadern gris de Josep Pla” (Les Naus d’Empúries) i “L’obra de Josep Pla” (Teide).
 13. Miquel C. escrigué:
  8 març 2008 a les 17.17 Felicitats per la iniciativa! Tot just fa uns mesos que vaig llegir el Quadern per primer cop. Em va meravellar. Una de les millors peces de la literatura catalana moderna.Sens dubt.
  Quin tiu el Pla: políticament detestable, literàriament finíssim, personalment, profund i complex.
 14. Josep Giralt escrigué:
  8 març 2008 a les 18.14 Felicitats per la iniciativa…Benivngut al Blocaire Plà
 15. GarCelan escrigué:
  8 març 2008 a les 18.21 No me queda sino felicitar a todos y agradecer a las personas que, por su generosidad, han promovido traer al maestro Josep Pla con su Quadern Gris a la blogosfera. Así, el catalán, en su cumbre, estará más cerquita de todos. Desde Sevilla, gracias.
 16. Adrià escrigué:
  8 març 2008 a les 18.44 Un plaer.
 17. RosaR escrigué:
  8 març 2008 a les 18.45 Enhorabona per aquesta excel·lent iniciativa !
  Quin goig retrobar-se amb el Quadern Gris, ara en blog.
  Una pausa per gaudir Pla.
  Un visca! per la presència i la força del català a la xarxa.
  Per molts anys !
 18. Saberunbrot escrigué:
  8 març 2008 a les 18.53 Em sembla una iniciativa que dignifica la nostra llengua i magnifica la figura literària de Josep Pla. Endavant!
 19. Ignasi escrigué:
  8 març 2008 a les 19.06 Pla….plaer per la lectura…gràcies d’un lleidatà a qui li agrada molt passejar per Palafrugell.
 20. Toni Ibañez escrigué:
  8 març 2008 a les 19.10 Pla en gaudiria, de tot això! Grafòman impenitent, no tindria només un blog, sinó 4 o 5 alhora… Felicito la iniciativa la qual demostra que el futur de la literatura va per aquests camins digitals…
 21. Mª dels Àngels escrigué:
  8 març 2008 a les 19.18 Gracies per aquesta publicació. De segur que convidarà a fer comentaris. Fins aviat.
 22. noesmivida escrigué:
  8 març 2008 a les 19.58 Enhorabona per aquesta iniciativa. Es un luxe, el poder llegir el blog d´en Josep Pla!
 23. Marcel escrigué:
  8 març 2008 a les 20.44 No sé si s’ha de parlar de la intel·ligència de Pla. Suposant que en tingués, la va aplicar amb un encert inqüestionable, entre altres coses valent-se de la llengua en manera més útil. Gran barretada!
 24. Dudú Esfereït escrigué:
  8 març 2008 a les 20.49 Qui també fa els anys sóc jo. I la família em tracta collonut. Hom et tracta com els tractes. Cal ésser psicòtic per a tractar qualcú pitjor que no et tracta, o que qualcú et tracti pitjor que no el tractes. Tota la filosofia de la vida entre humanoides es redueix a això. Au.
 25. Gustavo E. Martínez escrigué:
  8 març 2008 a les 20.52 Pla……Pla……Pla……
  Aplausos por una feliz iniciativa.
  Desde Argentina, muchísimas gracias…………
 26. Víctor Pàmies escrigué:
  8 març 2008 a les 20.52 Sens dubte el dietari és un dels gèneres que millor s’inscriu en el format del blog. Si a sobre l’obra és un Quadern i està escrita per Josep Pla, doncs recuperar-la ara és una iniciativa excel·lent i una oportunitat boníssima per qui encara no l’hagi llegit.Salutacions cordials des de Vallromanes

  Víctor Pàmies
  [Raons que rimen]

 27. Neèl escrigué:
  8 març 2008 a les 20.55 Mol admirat Josep Pla, em sento molt feliç de compartir amb vos per primer cop les seves vivencies. Espero que l’urgull d’Empordanès i la anyorança m’envaeixin amb els seus pensaments (soc rosinc i visc fa massa temps lluny de casa) i permetim., Un saludo a todos los hispanos! Soc independentista i em sento tot i això (o tal volta, presisament per aixo) en sento molt urgullos de vos. Sr. Pla perdoni les errades ortografiques; com voste sap disposo de molts eximents. SALUD!
 28. 8 de març de 1918 * Diari d’un llibre vell escrigué:
  8 març 2008 a les 21.06 [...] ja tenim la primera entrada: 8 de març de 1918: Com que hi ha tanta grip, han hagut de clausurar la Universitat. D’ençà d’aquest fet, el meu [...]
 29. conde-duque escrigué:
  8 març 2008 a les 21.58 Qué bien. Ahora podremos disfrutar a diario del Pla bloguero. Y algunos, además, podremos aprender algo de catalán.
  Es siempre una gozada reencontrarse con esa prosa tan clara, tan sobria, tan exacta, tan … en fin, me liaré un cigarrillo en busca del adjetivo correcto. Tan “verdadera”, diría yo. Como en este maravilloso párrafo:
  “A mitja tarda es posa a ploure -una pluja fina, densa, menuda, pausada. No fa gens d’aire. El cel és gris i baix. Sento caure la pluja sobre la terra i els arbres del jardí. Fa una fressa sorda i llunyana -com la del mar a l’hivern. Pluja de març, freda, glacial. A mesura que va caient la tarda, el cel, de gris, es torna d’un blanc de gasa -lívid, irreal. Sobre el poble, pesant sobre els teulats, hi ha un silenci espès, un silenci que es palpa”. Genial…
  Por cierto, al pulsar en el manuscrito he visto que Pla cambió la comparación “com la del mar a l’hivern”, simplificándola, pero no consigo entender lo que ponía antes.
  Enhorabuena por la iniciativa.
  Enlazado queda, don Josep.
  Un saludo a todos.
 30. Ramon Erra escrigué:
  8 març 2008 a les 22.38 Benvolgut Pla, us asseguro que seguiré el vostre blog. Ara mateix el poso a “preferits”. Al Lluçanès aquesta tarda no ha plogut gens, però tampoc tenim tanta grip com teniu a l’Empordà. No sortiu gaire de casa i aprofiteu per escriure….
 31. Almogàver escrigué:
  8 març 2008 a les 22.54 Des del Cap i Casal, un se’n congratula d’aquesta aportació del Sr. Pla i dels transcriptors.
 32. Teresa Amat escrigué:
  8 març 2008 a les 22.55 Gràcies per aquest regal! Una idea magnífica.
 33. tonideg escrigué:
  8 març 2008 a les 23.01 Una iniciativa estupenda. Popularitzar els nostres clàssics, en aquest cas el nostre gran clàssic, sense complexos. Així també fem país, que bona falta fa.
  Enhorabona a tothom!
 34. Montse Florenciano escrigué:
  8 març 2008 a les 23.04 Mil gràcies per la idea i per la “oceànica” feina, com diria el Mestre.Des del Poble-sec, un animo a començar la transcripció de l’Obra Completa i fer-ne un hipertext. No només seria una eina meravellosa per als amants i estudiosos de Pla, sinó que tothom el tindria més a l’abast, amb la consciència de la magnitud de la seva obra que això comportaria.
 35. Antoni Vives escrigué:
  8 març 2008 a les 23.08 Vaig començar a escriure seriosament molt influit per la lectura (hauria de dir per la ingesta compulsiva) del Quadern Gris quan no havia fet els vint anys. Trobar-lo a la xarxa és un regal que honora els qui s’han empescat la idea, i que dignifica tots els catalans. Moltes gràcies!
 36. Josep Barriach escrigué:
  8 març 2008 a les 23.08 Gràcies, ara el tornaré a llegir. Estic segur que aquesta segona vegada encara el disfrutaré mes.
 37. Catalans de Melbourne escrigué:
  8 març 2008 a les 23.29 Josep Pla va començar a escriure el seu dietari fa 90 anys i és tan fresc i natural que et dóna la sensació d’estar llegint un bloc digital dels que es publiquen avui. Però, literàriament parlant, excepcional.
  La generació dels que ens van robar l’oportunitat d’aprendre a llegir i escriure la nostra llengua us felicitem per la iniciativa.
 38. Encarna escrigué:
  9 març 2008 a les 0.01 Són bonics els seus adjectius i les descripcions són fàcils i agradables de llegir: La mare, una senyora molt neta, i ell, francament magre als vint-i-un anys sense repassar els llibres d’estudis per fer d’advocat.Què diria el senyor Pla d’ara.

  Tot és tan diferent!

 39. Un santboià a Londres escrigué:
  9 març 2008 a les 0.23 Felicitats, i gràcies, als qui dueu a terme aquesta iniciativa, que ens permet, als que estem lluny físicament, sentir-nos una mica més a prop de casa.Em sorprès (o potser no tant?) el que ens desvela l’Antonio Gálvez, sobre la poca atenció que reb la tomba d’en Josep Pla.

  Conde-duque: bona observació sobre la correcció al manuscrit. Si segueixen posant imatges del manuscrit, serà ben interessant anar veient, cada dia, com “treballa” un escriptor el seu “material”. Crec que l’original diu “com la d’un sofregit amb poc suc a la cassola”: una comparació ben original!

 40. Àngels escrigué:
  9 març 2008 a les 0.44 Feia temps que pensava que hauria de tornar a llegir el Quadren Gris. Aquesta serà una molt bona ocasió per fer-ho compartint la lectura amb molts altres admiradors d’aquest agut i excel·lent escriptor que va ser en Pla. Enhorabona per la iniciativa!
 41. Antoni escrigué:
  9 març 2008 a les 11.24 Us felicito per incloure il·lustracions i fotografies que acompanyen els textos de Josep Pla.
 42. Dav escrigué:
  9 març 2008 a les 12.15 Excel·lent iniciativa que demana una lectura a píndoles. Sí, senyor. Recomano també la lectura de les cartes de Xammar a Pla i, ja posats, la biografia d’un dels mestres de Pla: Seixanta Anys d’anar pel món:http://desdesants.bloc.cat/post/3787/111376
 43. Ramon Béjar escrigué:
  9 març 2008 a les 13.26 Quina bona idea això del blog de Josep Pla !Seria bo incitar als estudiants de secundaria a fer qualsevol
  semblant, ni que fos amb les experiencies de un mes.
 44. Jan Puerta escrigué:
  9 març 2008 a les 13.36 Una excel

  • lent iniciativa.

  En el meu cas, us puc dir que estic fent la volta al mon, y porto al meu camarot alguns volums de en Josep Pla. (destino) No els tinc pas tots, i es difícil aconseguir la resta donat la mobilitat del meu viatja.
  Com be sabeu, en Pla, era un viatger sense preses.
  El fer-ho a bord de un vaixell es aprofitar el temps quan estàs a bord per escriure i parlar amb personatges inusuals i quan estàs a terra, deixar-te dur per tot el que es vol mostrar.
  janpuertaphoto@gmail.com
  Un abraçada.

 45. Mireia escrigué:
  9 març 2008 a les 13.45 Felicitats per la pensada! finalment llegiré a Pla; així a trossets, em sembla una bona forma de fer-ho.
 46. Jordi Vivancos escrigué:
  9 març 2008 a les 14.58 Benvolgut Josep (em permets l´agosarament del tuteig?),Deus ser un mag. Altrament no m´explico com fas per, tot sol, aconseguir allò amb què els polítics d´avui s´esgolen de tant predicar-ho com a fita impossible: l´agermanament de castellanoparlants i catalanoparlants, a recer de la ventada política sota el paravent senzill dels teus mots. Només cal llegir els comentaris dels lectors del teu blog per adonar-se´n! Val a dir que no és pas cap sorpresa, i encara menys una novetat, que la fraternitat dels pobles sempre floreixi entre la bonhomia de les persones; ben lluny del camp erm dels governants. És per això que ningú representa millor el voler de la gent que els artistes, gremi al qual tu pertanys i fas honors. Amb tot, amic Josep, des d´avui et seguiré fidelment en el teu nou blog.

  Per cert: moltes felicitats en el teu vint-i-unè aniversari! Que per molt anys ho puguis celebrar.

 47. Un beletrista escrigué:
  9 març 2008 a les 15.00 “Li agrada d’estripar papers, de cremar velles andròmines, de vendre al drapaire tot el que per ella no té una utilitat pràctica o decorativa immediata.”Avui dia, qui crema res? Els rituals de les mares, sempre incompresos…

  Felicitats, bloqguers!

 48. Ricard escrigué:
  9 març 2008 a les 15.39 La iniciativa em sembla fantàstica. En Josep escriu com els àngels. Els administradors del lloc web… La subscripció per RSS em dóna problemes. Ho podríeu arreglar si us plau? És la manera que no se m’oblidin els blocs que segueixo.Fins aviat i felicitats
 49. Narval escrigué:
  9 març 2008 a les 16.02 Un bloguista de primera.
 50. Roser escrigué:
  9 març 2008 a les 16.49 Moltes gràcies per aquest preciós regal i moltes felicitats per la iniciativa!!!
 51. Rosina escrigué:
  9 març 2008 a les 17.02 Me encanta que nos entendamos todos en el idioma que sea y que este “problema” no sigui cap problema . Ho diu una burgalesa-lleidatana. Gràcies Josep Pla per la teva obra i una abraçada als blogquers
 52. DeckerParsec escrigué:
  9 març 2008 a les 17.03 En Plà ho clava tot a la perfecció. Adjectiu rera adjectiu en vaig quedant cada cop més convençut.Si puc passaré per aquí cada dia
 53. DiSiEi escrigué:
  9 març 2008 a les 17.05 Enhorabona per la iniciativa.
 54. tere escrigué:
  9 març 2008 a les 17.51 Quin magnific regal, aquest any el dia de Sant Jordi s’ha avençat; MOLTES GRÀCIES. I estic molt d’acord amb en Dídac, quan pugueu hauríeu de publicar també al calaix de sastre, seria fantàstic. Enhorabona per la iniciativa i endavant. tere.
 55. Puigmalet escrigué:
  9 març 2008 a les 19.46 “Si aquestes notes se salven de la crema, potser algun dia hi passarà la vista algun meu parent llunyà o alguna persona curiosa i desenfeinada.”
  Quanta raó tenia. Quants curiosos i/o desenfeinats que en gaudirem. Enhorabona!
 56. Biel Barnils escrigué:
  9 març 2008 a les 20.02 Felicitats per la iniciativa!
 57. Imma Guerrero Serra escrigué:
  9 març 2008 a les 23.22 Es precios, que poguem llegir les seves lletres les seves paraures, seria maravellos que el publiquesin.
 58. ferran escrigué:
  10 març 2008 a les 9.37 Una idea estupenda. Sí
 59. Josep-Joan Rosselló escrigué:
  10 març 2008 a les 11.22 Sort dels amics lletraferits i, amés, bloquistes. He tingut notícia avui que Josep Pla s’incorporava a la blosfera. És una meravellosa notícia, sobretot per l’elecció d’El quadern gris, una obra que el mestre avui hauria publicat sens dubte al seu blog. Estam d’enhorabona.
 60. quim escrigué:
  10 març 2008 a les 12.22 és una notícia magnífica la posta en marxa d’aquest bloc. Una eina esencial per apropar l’obra de Pla a la gent. Descobrirem molta actualitat, encara que hagin passat 90 anys. Endavant!
 61. Arnau Galofré escrigué:
  10 març 2008 a les 20.31 Moltes felicitats per la iniciativa. Tot un goig de poguer llegir aquestes línies.
 62. Juana Mary escrigué:
  10 març 2008 a les 23.59 Lo siento, soy castellanoparlante, no sé escribir en catalán, pero leí en un periódico de mi ciudad ésta iniciativa y sentí curiosidad. No he leído todo porque tengo que ir traduciendo, pero me parece una buena idea, seguiré leyendo poco a poco.
 63. antoni escrigué:
  11 març 2008 a les 18.00 Des de les Illes, el meu recolzament a una iniciativa gaudiosa per a tots els lletraferits.
 64. Florenci Salesas escrigué:
  12 març 2008 a les 5.12 Això sí que és una idea positiva de veritat.
  Felicito als promotors de la idea, de tot cor.
  Moltíssimes gràcies!
 65. Margarida escrigué:
  12 març 2008 a les 20.43 Això sí que es disfrutar: llegir escrits d’en J. Pla (un trosset cada dia,…quin gust!) i (ostres!) veure després l’entusiasme que ha generat aquesta bona idea.
  Jordi P. (i els que han intervingut en posar-ho en marxa) ets un as!.
  Beletrista, estic amb tu i amb les mares (en tinc i en soc!)
  Jan Puerta, bon viatge i compte amb les tormentes!.Margarida
 66. Albert Casabò escrigué:
  13 març 2008 a les 17.51 M’agrada força aquesta iniciativa. Trobo distret i engrascadora aquesta manera de llegir a Josep Pla.
  Moltes gràcies i enhorabona per la iniciativa!!
 67. Rut escrigué:
  13 març 2008 a les 23.31 Una iniciativa molt bona. Felicitats pel blog. Felicitats al senyor Pla.
  Em prenc aquest blog com un regal d’aniversari: jo també vaig néixer un 8 de març. Gràcies!
 68. Carles escrigué:
  15 març 2008 a les 11.57 Tot un luxe poder llegir diariament al meu “reader” particular reflexions de fa 90 anys d’un mestre.Gràcies,
 69. El Celler escrigué:
  19 març 2008 a les 6.09 En Josep Pla torna a escriure… al seu propi bloc!Doncs si, des del passat 8 de març el mestre Pla torna a escriure per a tots nosaltres. El Quadern Gris es publica en un nou format, en forma de bloc. És una gran pensada això de convertir un dietari antic en un bloc.

  Cada dia que en Josep Pl…

 70. Josep,Palma escrigué:
  21 març 2008 a les 22.26 És un goig poder llegir els escrits d´en Josep Pla i mes amb mi que estic iniciant-me amb el català.
  Moltes gracies.
 71. Estel Julià escrigué:
  20 juliol 2008 a les 16.31 Enhorabona per aquesta iniciativa tan interessant que haveu dut a terme.
  Encara que aplegue uns mesos tard, espere posar-me al dia molt prompte.
  Us enllace al meu blog per tal de fer-vos el seguiment i añhora una mica de difussió.Salutacions,

  Estel Julià

 72. Helena Bonals escrigué:
  9 setembre 2008 a les 18.39 Què més dir? Doncs que m’agradaria que aquesta original i positiva idea es portés a terme amb el “Dietari obert 1990-1991″ de Montserrat Roig, també titulat “Un pensament de sal, un pessic de pebre”: seria molt apassionant.

4 Respostes a “Comentaris del 8 de març de 1918”

 1. Miguel Fortes escrigué:

  Desde que descubri a Josep Pla. amo mas a Catalunya y sus gentes.
  Es sensacional la reaccion de sus lectores. La escritura del maestro Pla nos reencuentra con le realidad de la vida con una esquisitez admirable.
  Gracias Catalunya. Gracias Fundacio Pla, Gracias Palafrugell

 2. Fundació Josep Pla escrigué:

  Algú coneix quin ofici era el de “tiradora de pechos”? Pla diu que Manolo Hugué diu que li agradava aquest ofici i que quan li preguntaven a què es dedicava deia que era “tiradora de pechos”.

 3. Ramon Torrents escrigué:

  Entre les curiositats que recordo del diccionari Fabra hi ha la paraula “tirapits”. La definició que en trobem a l’Alcover-Moll és aquesta:

  TIRAPITS m.
  Aparell de goma i vidre que serveix per a extreure, per succió, la llet dels pits de les dones; cast. tirapechos. Ha en l’altar major… uns tirapits uermells de fullatges, doc. a. 1370 (Miret Templers 558).

  El diccionari de l’IEC (sota “tirallet”) ve a dir si fa no fa el mateix.

  Segurament el que feia l’aparell en qüestió i el que feien les dones que es dedicaven a aquest ofici era més o menys el mateix.

  A l’hemeroteca de La Vanguardia, el 7 de juliol 1918 hi ha un anunci de la senyora Concha Vila (Rambla de Santa Mònica) que per 0,25 ptes. s’ofereix com a “tiradora de pechos”.
  http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1918/07/07/pagina-20/33310417/pdf.html

  La cosa sembla bastant evident. Potser en temps d’en Manolo encara no es parlava de la “professió” de “tocador de senyores”.

 4. Descubrí la prosa de este gran escritor universal en la primera edición que del Cuaderno Gris hizo la editorial Destino en su coleccion Ancora.
  Aunque lo leo en catalán porque he vivido muchos años en Cataluña dando clases en colegios publicos, opino que se debería traducir toda su obra al español. Yo sigo y persigo todas sus traducciones. La última es la del viaje que Pla hizo a Israel a bordo de un petrolero.
  De todas formas creo que en Cuaderno Gris y Las Horas está destilado el mejor Pla.

Fer un comentari