Parlament

Aquest blog i la cinquena edició de Els darrers dies de la Catalunya republicana, d’Antoni Rovira i Virgili, commemoren el 75è aniversari de la la caiguda de Catalunya sota les tropes del general Franco.

Amb la devolució pública d’aquest clàssic, l’editor d’A Contravent i l’associació Xarxa de Mots, promotora de la campanya popular i del blog, volen contribuir a recordar la fi de l’etapa de llibertat viscuda pels catalans entre els anys 1931 i 1939, entremig, cal reconèixer-ho, del trasbals que va acompanyar tantes transformacions.

Així mateix, agraeixen la resposta de més de dos-cents mecenes que s’uniren a la campanya oberta a Verkami per assegurar el finançament d’aquesta edició, que es publica sense l’ajut de cap institució, fundació, entitat ni organisme, públic ni privat, si bé amb el reconeixement de la Sra. Teresa Rovira, filla de l’autor, i també amb el suport del Museu Memorial de l’Exili.

A partir del 22 de gener —primera data que anota Rovira i Virgili en el seu text—, aquest blog reproduirà íntegrament l’original, en tres lliuraments setmanals, el dilluns, dimecres i divendres, amb il·lustració gràfica, documental, enllaços, etc.

El realisme i el compromís de l’autor i del text fan creure que aquesta lectura compartida pot generar comentaris valuosos i enriquidors. Els agraïm per endavant i us convidem a expressar-los aquí mateix.

 

——————————————————

 

En 74 anys, Els darrers dies de la Catalunya republicana ha tingut quatre edicions. La que presenta l’editorial A Contravent ha estat precedida per les següents:

Edicions anteriors de "Els darrers dies..."

  • 1a. Buenos Aires, 1940. Edicions de la revista Catalunya
  • 2a. Barcelona, 1976. Curial, Edicions Catalanes
  • 3a. Barcelona, 1989. Diari Avui (en dos petits volums destinats a subscriptors)
  • 4a. Barcelona. 1999. Edicions Proa

Aquesta edició incorpora el retrat que Domènec Guansé dedicà a Antoni Rovira i Virgili en el seu volum Abans d’ara (1966). Inclou així mateix un índex onomàstic i un breu apartat biogràfic sobre els personatges esmentats a l’obra.

La preparació del text ha partit de les edicions anteriors, que, actualitzades en petites qüestions ortogràfiques (guionets, per exemple) han estat igualment esmenades pel que fa a errors onomàstics. Ha tingut cura d’aquests aspectes l’associació Xarxa de Mots, que també ha confeccionat l’índex de noms i la breu notícia biogràfica sobre els personatges.

La maquetació i composició dels textos ha estat obra de Pep Caballé.

La cartografia és de Josep Nuet Badia.

El llibre s’ha imprès a la Impremta Pagès, d’Anglès (Selva).

Els editors agraeixen l’autorització de la senyora Teresa Rovira i Comas, filla d’Antoni Rovira i Virgili, que ha facilitat i encoratjat personalment l’edició i aquest blog, obra de la Xarxa de Mots amb el suport tècnic d’IdoMkt.com

Trobareu Els darrers dies de la Catalunya republicana a les bones llibreries. En cas de no trobar-l’hi, demaneu-nos-el

gener 2014

Xarxa de Mots — A Contravent