5 de maig de 1918

Una de les tavernes de més còmoda freqüentació de la vila és la que té Gervasi a la Plaça Nova. Hi sol haver bon vi i el tracte és agradable.

Els nuclis de la política de l’Empordà han estat sempre les tavernes. Hi ha tavernes antigues, que en temps d’eleccions es converteixen en clubs, sobretot si les votacions coincideixen amb l’arribada del vi novell. Llavors es barreja la libació conscient i organitzada amb la dialèctica, que l’administració de la cosa pública ha eternament provocat. En aquestes tavernes hi ha un punt de confluència molt curiós entre la facècia oriental que cueja en els sotabarbes dels bocois i les doctrines polítiques austeres i glacials, encara que aquestes doctrines es presentin, en aquests establiments, amb un aire matusser i primari.

Aquestes tavernes no varien. Abans s’hi alternava la Marsellesa amb el Vals de las olas. Ara s’hi canta la Internacional i el cuplet. La gent és sempre igual. Són les cançons que passen.

La taverna de Gervasi és molt important i, si bé ha tingut èpoques de més o menys anomenada política, no n’hi ha d’altra a Palafrugell que pel que fa a la libació se li pugui comparar.

Palafrugell. Plaça Nova (1908), amb la torre de can Moragas (AMP)Si haguéssim de fer la història de la taverna de Gervasi, hauríem de presentar la història de la nostra estimada vila natal. Aquesta història seria curiosa, perquè, a més a més d’ésser molt curta, tindria la particularitat de no contenir ni fets gloriosos ni personatges de fama i d’anomenada. Sospito que aquesta falta de tradició brillant entristiria molta gent. A mi, m’encanta haver nascut en un poble que no ha produït cap redemptor, ni cap col·leccionista de sensacions rares, ni cap predicador estentori. Això em produeix una sensació de lleugeresa i de llibertat.

Palafrugell, antigament, era un poble molt petit, murallat. La gent vivia de l’agricultura. La taverna tocava a la torre de l’angle sud-est de la muralla. Davant de la taverna hi havia un olivar. Els parroquians de la casa eren sobretot gent de la rodalia. Els dies de mercat i els diumenges a la tarda s’emplenava de gent, s’hi bevia, s’hi feien tractes i, si convenia, s’hi cantava entre una rodella de llobarro i una ala de pollastre.

Quan vingué la invasió de la gent de la rodalia i dels forasters, el petit poble murallat s’esclovellà com una magrana madura, es va estendre per tots quatre costats i la taverna del Gervasi quedà en el centre de la població. Aquesta circumstància li va donar encara més nom. La gent forana continuà freqüentant-la els diumenges, i la gent del poble tota la setmana, sobretot els dilluns. En aquests dies hi havia cuina a base de cargols, de niu, d’estofat i d’arengades. Les arengades menjar de pobre es menjaven amb la torrada amb oli i vinagre. La taverna s’emplenava de fum, l’arengada brillava com un tros d’or sobre el pa torrat, el vinet rajava de les bótes rosat i esperitat. La taverna bullia fins que moria la tarda i la llum es fonia, desmaiada, sobre les terres del cantó de mar.

Amb el temps arribà també l’urbanisme, la mania de fer carrers drets i convertir el poble en quadrícules uniformes. De les antigues muralles, en quedava la torre de l’angle sud-est, que era rodona, alta i esvelta com una dona ben casada. La torre, però, per fer més dret un carrer, fou tirada a terra, i això fou la mort del vell establiment. Amb ella va desaparèixer un dels racons més concorreguts del poble, sobretot a l’hivern, ja que la torre, en unir-se amb el pa de paret de la muralla, feia una mena de concavitat que era molt abrigada. Quan feia tramuntana, els ganduls del poble es reunien a xerrar en el recés torrat. Es formava una mena de conclave d’esquenadrets i de cínics i de vegades s’hi trobava refugiat algun venedor ambulant que va de poble en poble, algun adobaparaigües, d’aquests que porten una caixa de fusta i una olla a la mà que regalima un suc negre tot al llarg de la carretera per on van passant. Aquests personatges deixaven el poc que tenien a la taverna i, entre ells, Gervasi tenia una consideració inqüestionable.

Gervasi tenia una cinquantena d’anys quan la torre fou enderrocada. Era un home alt, fort, cellapoblat, amb el color sa i una cara de noblesa que imposava. La desaparició de la taverna antiga, amb les seves taules i els seus bancs correguts, els grans bocois plantats a les parets i el sostre de campana, el taulell amb una aixeta i quatre ampolles i porrons de mala mort i la gran xemeneia al fons, li produí una tristesa alternada de moments d’indignació i de ràbia. No s’ho va poder acabar. Assistí a l’adaptació de l’establiment a l’època nova amb una displicència que dissimulava, a penes, una irreductibilitat total. A la taverna nova, hi posaren cadires, taulell de pedra imitant marbre, aixeta cargolada i peixera. El desesperà. Per més desgràcia, la clientela vella deixà d’anar-hi i fou substituïda per gent menestrala i desmarxada, que els diumenges portava coll i corbata.

Entre uns i altres han mort la taverna digué Gervasi a la seva dona, que era una dona petita amb un nas com una avellana i els ulls una mica llagrimosos.

S’ha de variar, els temps són uns altres… digué algú que escoltava.

Variar? Variar què? ¿Què és el que s’ha de variar?

I Gervasi, en un moment de tradicionalisme exaltat, cridà:

No podeu caminar d’ases que sou…! ¿Què és el que varia? Jo me’n vaig, m’han xafat la guitarra, em moro de tristesa…

La família tenia una barraca i un tros de terra ple pedres a dalt d’una de les crestes de la costa. La terra havia estat vinya, però la fil·loxera se l’havia menjada. La barraca queia, el pou era ple de pedres, Gervasi se n’anà allà dalt.

Arreglà un xic el tuguri, netejà el pou i començà de treballar la terra per altra vegada fer-ne vinya. Amb les pedres féu parets seques i castellets en els pendissos i començà a plantar ceps. Comprà una escopeta vella, se li presentà un gos mig mort que no volia ningú, i per entretenir-lo anava de vegades a tirar una escopetada. Al darrera de la barraca, hi posà quatre o cinc ruscos amb abelles. Quan plovia, Gervasi agafava un fanal de llauna i un paraigua de família i sortia pels barrancs a caçar cargols.

En el treball de plantar la vinya, l’ajudà algun personatge del conclave dels esquenadrets. El foraster dormia a la barraca, menjava el que podia i, si li donava la gana, treballava una estona. De mica en mica, la vinya anà guanyant terreny i al cap d’uns quants anys el vi de la vinya de Gervasi tingué una gran fama a tota la rodalia. La vinya, en realitat, produïa poc, la terra era dura de pelar, però el que sortia era d’una gran qualitat.

La vinya donava gust de veure. En els capvespres d’estiu, Gervasi sortia al peu de la porta, s’asseia sobre una pedra, que li servia per a fer la picada d’all; el gos, que era molt vell, s’ajeia als seus peus remenant la cua, i l’home donava un cop d’ull a la seva obra i al paisatge. Des de la cresta es contemplava una gran amplada de mar i es veien les barques, com cloves de nou. De la part de terra, hom veia el Pirineu i el Canigó i, molt més a prop, el campanar i les cases del poble i una gran extensió de terres de conreu. A primer terme hi havia unes vinyes, uns sembrats, uns camps d’userda. Els pins i les oliveres estilitzaven un xic, alleugerien, la humanitat imponent del paisatge.

En pondre’s el sol Gervasi agafava un rosat i enorme cargol de mar i des dels quatre punts cardinals de la barraca bufava en el forat del corn. Feia un soroll considerable. Les galtes se li inflaven. Això, ho feia en sortir i en pondre’s el sol i a migdia. Com que Gervasi va establir aquest costum des del primer moment d’arribada, la continuïtat va crear ja una tradició. Els primers dies la gent va creure que aquell tocar el corn era una pura facècia. Després la gent en començà de fer cas i avui el corn de Gervasi és una institució, a la qual la gent s’ha perfectament adaptat hi ha adaptat sobretot el treball. Aquells sorolls foscos i greus són el cronòmetre d’aquells paratges.

Dir, però, que són un cronòmetre potser seria exagerat, sobretot amb vista a la precisió d’aquesta paraula. La sortida del sol és anunciada no pas en el moment exacte d’aparèixer sobre la mar, sinó en el moment que és vist pels ulls de Gervasi. A la posta de sol passa igual. Si el dia és cluc, enterbolinat o algun núvol important, judicat per Gervasi consistent, s’interposa entre la sortida i la posta exacta i la visió que ell en té, el fenomen és anunciat amb el retard o avançament natural.

Un dia, l’ermità de Sant Sebastià li digué:

Dimecres et vares precipitar…

No siguis tan llepafils li contestà molt seriós Gervasi. No es pot pas matar tot el que és gras. Quan es pon el sol i jo ho assenyalo, ja hi pots pujar de peus, no tinguis pas por que torni a revinclar…

També hagué de fer front a algunes crítiques provinents de persones posseïdores de rellotges, molt primmirades. Quan li digueren que no tocava mai les dotze en punt i que de vegades els minuts li passaven per malla, contestà:

Que quedi ben entès! Jo no toco pas les dotze en punt. Què vols dir les dotze en punt? Sembleu tenidors de llibres, tots plegats! Jo toco l’hora de dinar i jo dino a les dotze, compreneu? Teniu una manera tan nova de fer les coses, que aviat em faríeu rodar el cap.

El cert és que la gent, avui, ja no sabria passar-se del corn de Gervasi; els seus bruels formen part del ritme de la terra, i, el dia que el cargol s’apagui i Gervasi es mori, tothom trobarà que, a aquella solitud, alguna cosa li falta.

Els vaixells que passen per aquestes mars coneixen també els tocs de corn, i hi ha xabecs i bergantins que sempre que es troben a l’altura de la vinya saluden amb la bandera. La primera vegada que això va passar, el cor de Gervasi s’emplenà d’alegria i el seu cap d’il·lusions. Aquell dia Gervasi tingué el cargol a la boca més de dues hores i va tocar una veritable simfonia, fins que el bergantí es va perdre a l’horitzó. Bufà tant, que se n’hagué d’anar al llit amb el pit romput i amb un cap com un tabal.

Aquell dia la gent de terra endins va creure que Gervasi anunciava la fi del món.

Etiquetes: , ,

11 Respostes a “5 de maig de 1918”

  1. menta fresca escrigué:

    avui es d’aquells dies en que he gaudit de bon tros amb en Josep, sobre tot amb la descripció de les arengades, talment com jo recordo que les menjava el meu pare, la seva preparació tot un art i la seva cara en menjarseles, tot un poema.
    Quina descripció de com una cosa ens pot dur a un altre així com si res, l’episodi de la taverna i l’adaptació d’En Gervasi a la seva nova vida, el toc del rosat cargol de mar i la comparació amb el rellotge…..”no podeu caminar d’ases que sou” fantàstica frase, i l’emprenyament que agafa ja que ell és evident que no toca les hores. Sí, avui m’heu fet disfrutat de valent.

  2. Antoni escrigué:

    Quan el 1925 Josep Pla va publicar el que, diuen, va ser el seu primer llibre, COSES VISTES, hi va incloure aquesta narració, amb el títol “Història de Gervasi” que ara trobem aquí al Quadern gris, incorporat amb lleugeres variants.

    El primer fragment: “Una de les tavernes…” fins a “…i el tracte és agradable” no hi és a Coses vistes.

    A Coses vistes: “ni cap orador sagrat”.
    Al Quadern gris: “ni cap predicador estentori”

    CV: “S’ha de variar, els temps són uns altres… digué el fill que escoltava.
    QG: “Sha de variar, els temps són uns altres… digué algú que escoltava.

  3. una nit escrigué:

    “La gent és sempre igual. Són les cançons que passen.”

  4. Lluís escrigué:

    Quants anys es necessiten per tal que una vinya plantada de nou doni un vi de gran fama en tota la rodalia?
    A mi no em surten els números.
    Definitivament sóc un llepafils.

  5. estrip escrigué:

    No cal tenir a la vostra vila Josep, cap redemptor, ni cap col·leccionista de sensacions rares, ni cap predicador estentori, en Gervasi ja fa el fet!
    Si en Gervasi té cap filla per casar, si us plau, Josep, aviseu-nos, que de ben segur és bon partit!

  6. menta fresca escrigué:

    hola estrip i ben vingut siguis , per fi t’has decidit.

  7. Florenci Salesas escrigué:

    Subscric tot el que diu en menta fresca i l’estrip.
    “Sembleu tenidors de llibres, tots plegats!”. Acusació impagable.
    No sé com anirà tot ara pel vostre estimat Palafrugell. A mi m’heu fet pensar en com el meu Sitges ha patit tot just pel contrari. Aquí hem tingut un superàvit de figurasses —un atapeïment de redemptors digne del “camarot” dels germans Marx— que s’han barallat al llarg del darrer segle i mig per a posar-nos al cim del món mundial de les pretensions. I fou en Rusiñol, precisament, qui començà la cursa…
    Aquí l’abús no ha estat tan per l’urbanisme, com dieu —bé, una mica. Aquí em mort de massa art, de massa internacionalitat. Jo mateix soc d’una generació que ja no sap “el nom de cada cosa”. Tan ens és d’on venim i ens em acostumat a viure desorientats. Tenim l’extravagància del nou ric intel·lectual. No en sabem res dels nostres Gervasis, ni entenem de que reien els que van posar el nom als oficis, a les plantes, als masos. No n’ha quedat ni les cendres. Som una gent, de fet, molt pobra.
    El vostre relat m’ha fet riure molt, sí, però el meu jo més nostàlgic també mor de tristesa. Com a mínim en Gervasi podia culpar als altres.
    Els de la meva generació, no podem.

  8. Ramon Erra escrigué:

    Ai Josep, Josep!

    Acabeu d’escriure un dels capítols més melangiosos del vostre quadern…acabeu de regalar-nos una història bella d’amor a la terra i a la vida. Una taverna es va perdre, però va néixer un tocador de corn, un bon vi i una mena de mite casolà.

  9. Anna Ramos escrigué:

    Bona nit Josep,

    Com m’agradaria ser en aquesta taverna, punt de reunió de tota la setmana per a la gent del poble i per la gent forana que ho feia els diumenges.
    Retinc amb els ulls clucs aquesta deliciosa descripció per compartir amb tu la flaire i les aromes d’aquest lloc tant especial “la taverna bullia fins que moria la tarda i la llum es fonia, desmaiada sobre les terres del cantó de mar”. Impressionant!

    Jo vull que compartexis un altre lloc molt emblemàtic però de terres endins concretament a Barcelona, l’hostal “Els Quatre Gats” que va esdevenir un dels nuclis principals del Modernisme. Lloc de tertulies i d’art barceloní, vetllades literàries i musicals. Tots els artistes que s’hi reunien, intel.lectuals de l’època van instaurar un canvi ideològic i cultural: Santiago Rusiñol, Picasso que va fer la carta de menus, fins i tot el compositor alemany Wagner s’hi va enamorar.
    Jo me perdut aquestes tertúlies animadíssimes que es devien fer a la tarda i al vespre, tertúlies que segur es parlava sobretot de política, filosofia i art asseguts al voltant de taules i cadires de l’època.
    Ments inquietes i obertes a les noves corrents de l’època pensaments filosòfics i llibertats que també es van perdre.
    Potser tu també ho vas conèìxer, quina enveja, però bé si més no em queda les teves descripcions .

  10. Montse Florenciano escrigué:

    Què hauria donat Salvat-Papasseit pel tros de terra d’en Gervasi! És aquella casa que volia el poeta!

    La casa que vull,
    que la mar la vegi
    i uns arbres amb fruit
    que me la festegin.

    Que hi dugui un camí
    lluent de rosada,
    no molt lluny dels pins
    que la pluja amainen.

    Per si em cal repòs
    que la lluna hi vingui;
    i quan surti el sol
    que el bon dia em digui.

    Que al temps de l’estiu
    níui l’oreneta
    al blanc de calç ric
    del porxo amb abelles.

    Oint la cançó
    del pagès que cava;
    amb la salabror
    de la marinada.

    Que es guaiti ciutat
    des de la finestra,
    i es sentin els clams
    de guerra o de festa:
    per ser-hi tot prest
    si arriba una gesta.

  11. OOOOOohhhhhh!!! Mestre, mestre! No us embaleu, que us quedareu sense energies o ens hi deixareu a nosaltres -perdoneu que parli per tots.

    M’heu deixat esmaperdut amb aquest relat. Vós, padrí (ai, no, perdoneu, m’ha fet la il·lusió que érem a la vora del foc i explicàveu un conte als xics) vós, deia, ens proposeu un evangeli, una epifania, un sapiencial, un Gènesi, un… (podríem arribar, en un excés d’imaginació, a la litúrgia sarraïna, amb el moetzí que crida a la oració a hores convingudes amb el sol, però això sí, amb un corn víking! L’Alcorà no el deguéreu pas llegir, però, oi?).

    És obvi que heu llegit les Escriptures. Un home així, de no haver existit, s’hagués hagut d’inventar, però en qualsevol cas, narrar-lo és del tot necessari. Gràcies per fer-ho.

    Què coi estan fent a l’escola pública, que no ens hi ensenyen aquestes coses?

    Fins aviat.

Fer un comentari