Justificació

Pensament, acció
Literatura
Llengua
Tria de textos
Vària
   Enrere

Crítica, opinió
Enllaços
Crèdits
CercadorInici


Els 'Quaderns de l'exili'Els Quaderns de l'exili són una obra col·lectiva —a més a més de Joan Sales, hi van col·laborar fonamentalment Raimon Galí, Josep M. Ametlla i Lluís Ferran de Pol, que n'eren el nucli, i, en segon o tercer pla, molts altres. Però també són, sobretot —tant com aquesta selecció d'articles permet només d'endevinar-ho—, una obra personal en què Joan Sales (que hi firmava també amb els pseudònims de Masades de Segura i Marc Vallès) va deixar una marca fonda, inequívoca i personal de pensament, d'esperit combatiu i claredat al servei del país. És exagerat de creure que sense Joan Sales els Quaderns i el que els va inspirar no haurien aparegut?

A més d'animador i editor de la revista (de cara a l'administració mexicana, el seu nom hi apareix sota l'epígraf de "Gerente"), també en fou maquetista, dibuixant, linotipista, corrector i agent publicitari (la revista era enviada gratuïtament a tothom qui la volia rebre, i els seus ingressos provenien en una gran part de la publicitat).

La línia editorial de la revista —gosaríem dir que del "grup Sales - Galí - Ametlla - Ferran de Pol"—, subscrita pel mateix Joan Sales, és manifesta quan cal aclarir un malentès, respondre a una invectiva o definir una línia de pensament.

Amb la mostra següent creiem ben resumida aquesta faceta, no pas secundària, de l'autor d'
Incerta glòria i ànima del Club Editor. Però el lector pot completar aquesta visió amb les referències de les seccions de Crítica (llegiu-hi el testimoni de Pere Calders, que hi col·laborà) i d'Enllaços. 1. Principis polítics dels Quaderns
 2. Els òrsides
 3. El Sr. Oliver, de Sabadell
 4. «La novel·la del besavi»
 5. La «Miscel·lània Fabra»
 6. Les guerres del Francès
 7. Antoni de Capmany
 8. El camp d'espases
 9. Els Quaderns de l'exili al cap de quaranta anys
 10. Siguem elegants i pràctics

 11. Lletres als editors dels Quaderns de l'exili

 12. Centenari de Joan Sales, Pere Calders i Avel·lí Artís-Gener: articles als Quaderns de l'exili (blog «Foc d'encenalls»)
En foren col·laboradors habituals Enric Fernàndez i Gual, Abelard Tona i Nadalmai, Jaume Anton Aguadé i Cortés, Josep M. Miquel i Vergés, Vicenç Riera Llorca, Avel·lí Artís i Gener, Pere Calders, Josep Pijoan, August Pi i Sunyer, Albert Folch i Pi, Feliu Elias i també Pere Bosch i Gimpera i Carles Cardó, entre molts altres. A part, els membres del grup editor, hi publicaven regularment articles de fons i de defensa del seu ideari. Hi sortiren, encara, escrits dels coronels Vicenç Guarner i Enric Pérez-Farràs, d'Agustí Cabruja, Jordi Arquer o Joan B. Xuriguera, etc.