Justificació

Pensament, acció
Literatura
Llengua
Tria de textos
Vària
   Enrere

Crítica, opinió
Enllaços
Crèdits
CercadorInici


Justificació

EL PROPÒSIT D'AQUESTES PÀGINES és simple i concís: proposem una via d'aproximació directa a Joan Sales, que basem en la transcripció d'una selecció de textos : articles, fonamentalment publicats als Quaderns de l'exili; mostres dels dos grans epistolaris editats (les Cartes a Màrius Torres, que en certa manera són la creu d'Incerta glòria, si Incerta glòria n'és la cara, i l'Epistolari Joan Coromines & Joan Sales); hi incloem també uns pròlegs representatius de l'editor que en Sales va ser i, finalment, una petita mostra de textos pròpiament literaris: de la poesia del Viatge d'un moribund, del Tirant lo Blanc a Grècia) i d'Incerta glòria, segurament lúnica obra per la qual avui és realment reconegut.

La lectura de les pàgines que segueixen —del mateix Sales i dels qui el van conèixer o l'han estudiat— ha de donar una visió circular del personatge i de l'autor. Veiem en Joan Sales, en efecte, una trajectòria unidireccional, potser centrípeta, amb tot de facetes que es complementen: soldat, exiliat combatent amb les armes a l'abast (idees, contactes i relacions, edició), editor, lluitador per una llengua normal, útil i plena, traductor i escriptor.

Per damunt de tot, Sales és un escriptor d'una dimensió fora del comú: ho corroboren la força d'Incerta glòria, la densistat del Viatge d'un moribund, l'enginy rigorós i la frescor de les seves reconstruccions i adaptacions del Tirant. Però darrere aquest gran escriptor hi ha l'home i hi ha la seva acivitat constant en el camp de l'edició, de la llengua, del combat i la divulgació de les idees. Reconegut públicament com a creador —no sempre en el grau que ho mereix—, aquí hem volgut fer aflorar les altres cares de Joan Sales, fàcilment ocultes sota l'ombra d'Incerta glòria.

Darrere o per damunt de totes aquestes facetes, preval, en la claror més íntima, una preocupació per l'home i el seu destí  ("Tots, en aquest món, busquem una glòria que aquest món no pot donar").  Aquí hauríem d'entrar en la profunda religiositat de Joan Sales, no pas apostòlica de paraula, sinó de fets i contínuament manifesta en la seva obra.

Amb això resumim el projecte que ens vam emprendre, que procurarem completar per contribuir a fer conèixer el Joan Sales escriptor, però també l'home de pensaments i de fets.

L'ajut rebut de la Institució de les Lletres Catalanes ha estat l'esperó que ens ha mogut a recomençar allò que crèiem necessari: una replega representativa de textos del mateix Joan Sales —algun dels quals difícil de trobar, com és ara els dels Quaderns, exhaurits en l'edició facsímil publicada el 1982, si bé digitalitzats pel servei Cervantes Virtual— i, així mateix, una selecció d'articles sobre la seva figura, la seva obra o el seu pensament en qüestions com la llengua, la passió que, amb una mateixa visió nacional, va compartir amb la d'editor.


Ramon Torrents
Barcelona, novembre 2006eXTReMe Tracker