Aquestes ‘Notes vistes’

Amb el blog “Quadern de notes vistes” donem una certa continuïtat a la iniciativa de portar El quadern gris a internet, que començàrem el 8 de març del 2008 i vam tancar el 15 de novembre del 2009, seguint rigorosament la sèrie cronològica fixada a l’original de Josep Pla. Aquella lectura del bloQG del Quadern gris va aplegar prop de 1.500 subscriptors, a part els lectors dels quals no hem tingut notícies directes.

Les notes que constituiran aquest blog, sense aquella exactitud cronològica, presentaran durant un any –els dies acabats en 8,  és a dir, el 8, 18 i 28 de cada mes, perquè Josep Pla va néixer el 8 de març de 1897– una tria de fragments de l’obra de Pla relativament lligats al Quadern gris, per bé que, com sap tot lector de Pla, l’entera obra és una “gran paret amb figures, immensa”, un “quadern gris” continuat que ressegueix la vida de  l’autor i les seves visions, descripcions i reflexions. Hi inclourem també mostres de la correspondència publicada, enormement aclaridora en tants i tants aspectes, i altres textos potser no prou coneguts.

Com en el cas del bloQG, agraïm l’interès i la col·laboració de la Fundació Josep Pla, que ha fet costat a aquest projecte, tan necessari  per a la difusió de l’autor i de l’obra com ho és per la dificultat de trobar avui a les llibreries el monumental llegat que ens deixà.

A diferència del bloQG, aquestes “Notes vistes” no distribuiran els textos amb un butlletí, sinó que hem optat per vies més actuals i concorregudes: les xarxes Twitter i Facebook.

Bona lectura!

.

Xarxa de Mots — abril 2010

>> Índex dels textos publicats al ‘Quadern de notes vistes’

__________________

Sobre el blog «Quadern de notes vistes», de Josep Pla

Neix un nou blog

amb textos de Josep Pla

Després de l’èxit de crítica i públic que va representar la ‘bloguització’ d’El quadern gris (bloQG, premi Lletra 2008), l’associació Xarxa de Mots ha posat en marxa un nou blog planià, anomenat Quadern de notes vistes. El trobareu a www.xarxa.cat/pla

Les notes d’aquest blog presenten una tria de fragments de l’obra de Pla, que inclou també mostres de la correspondència publicada i altres textos potser no prou coneguts.

Com en el bloQG, els textos són oberts als comentaris i aportacions que hi vulguin fer els lectors. Aquest va ser justament un dels aspectes més enriquidors de la (re)lectura en comú d’El quadern gris.

Per estar al corrent de les noves entrades que s’hi van incorporant, hi ha diversos canals disponibles:

1) Entrar a la web cada dia acabat en 8 –el 8, 18 i 28 de cada mes–, que seran els dies en què s’actualitzarà amb textos nous.

2) Apuntar-vos (des de la web mateix) a l’RSS, tant de les notes com dels comentaris.

3) Fer-vos seguidors del grup Notes vistes al Facebook.

4) Fer-vos seguidors de les Notes vistes al Twitter.

Aquest projecte, com el bloQG, és una iniciativa de la Xarxa de Mots i té el suport de la Fundació Josep Pla.

Altres projectes de la Xarxa de Mots són els butlletins RodaMots i Minimàlia, que reben més de 20.000 subscriptors; Punt de Mira, la web que recull els articles de Joan F. Mira; i tres webs de crítica i tria de textos dedicades a Josep Pla, Joan Sales i Joan F. Mira.

Fins ara s’han publicat tres notes al QNV:

– “El viatge a París” (18/04/2010)

– “Notes per a un diari. 30 d’abril 1966” (28/04/2010)

– “Mitja hora amb Josep Pla. Autoentrevista” (08/05/2010)

.Barcelona, 11 / maig / 2010

.

Enllaços

Quadern de notes vistes

El quadern gris (bloQG)

Xarxa de Mots

Fundació Josep Pla