25 d'octubre de 1919

He llegit aquests dies a la Biblioteca de l’Ateneu molts articles de Joan Sardà, continguts en els tres volums que com a memòria li foren dedicats quan aquest senyor es morí. Un d’aquests volums porta un pròleg de Maragall, excel·lent, però per desgràcia no tan complet com el que dedicà a Mañé i Flaquer. Un dels millors articles (al meu modest entendre) de Sardà és el que escriví a «La Vanguardia» quan el «Diario de Barcelona» arribà a tenir cent anys de vida.

http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0232370

Avui llegeix el «Diario de Barcelona» molt poca gent. El seu tiratge deu ser molt petit. La seva importància social és mínima. Continua sortint per l’impuls que en el segle passat i a primers d’aquest tingué. En el moment que arribà als cent anys de vida, el 1892, encara tenia molta influència. Mañé i Flaquer encara el dirigia. Mañé i Flaquer és una gran figura del vuitcentisme d’aquest país. La influència dels escrits d’aquest senyor i en general del diari que durant tants anys dirigí en la mentalitat catalana fou immensa, decisiva.

Davant de la història del primer centenari del «Brusi», Joan Sardà constatà uns fets. Bàsicament són aquests:

«La redacció del “Diario”, almenys la que podem anomenar alta redacció, o sigui la seva jerarquia superior, ha estat composta, si no exclusivament, principalment de catedràtics: Piferrer, Cortada, Reynals, Coll i Vehí, Àngel Bas, Damas Calvet, Duran i Bas, Flaquer, Gaietà Vidal, Milà i Fontanals, Miquel i Badia i el mateix Mañé, professor també, si no recordo malament, en la seva joventut… En aquest aire doctoral i rígid es basen precisament la grandíssima popularitat que ha tingut el “Diario” en aquesta regió i la influència indubtable que hi ha exercit. Barcelona i el seu “Diario” han viscut anys i anys compenetrats íntimament, engendrant-se i produint-se l’un a l’altre i l’altre a l’un.

»El “Diario” ha estat el representant autèntic del que s’ha anomenat el doctrinarisme. Definit grosso modo, doctrinarisme ha volgut dir la professió i defensa en el pur ordre abstracte d’una doctrina tancada i radical i la simultània abdicació en l’ordre pràctic i aplicat de la inflexibilitat de la doctrina per emmotllar-ho als compromisos més o menys desinteressats del moment present.

»El “Diario” ha professat sempre la doctrina conservadora, i els seus articles de fons, quan s’ha tractat de donar idees, han estat l’exposició raonada i il·lustrada fent ostentació de to científic i docent dels grans principis de l’escola conservadora. En aquesta exposició d’idees el “Diario” ha diferenciat les seves marcant-les amb un matís particular, un matís que s’ha d’anomenar regional, natural amb la filiació dels seus homes a l’escola històrica, que ací ha format una subescola de la gran escola conservadora europea.

»En la vida pràctica, però, en l’aplicació de les seves doctrines al judici polític del dia, el “Diario” ha estat un dels defensors més acèrrims, un dels sustentacles més ferms de partits polítics que, tot i anomenar-se més o menys tècnicament conservadors, no es recordaren dels dogmes doctrinals que el “Diario” patrocinava.

»D’ací que, per exemple, en matèria d’ortodòxia hi hagi hagut capellans i fins i tot bisbes que hagin excomunicat o poc menys el “Diario”, mentre que els avançats i lliurepensadors l’hagin tingut per neo-catòlic. Que en política hagi romput llances amb la dreta i amb l’esquerra, temut per tots i gairebé renegat per tots. I què més? Fins en matèries econòmiques el “Diario”, el gran campió del proteccionisme, hagué de rebre un dia una terrible envestida del gran pontífex d’aquella escola, don Joan Güell i Ferrer, i arribar amb ell a una tremenda i personal batalla.

»Una altra característica del “Diario” ha estat la constant subordinació de tots els seus judicis al que ell ha anomenat la moral o la moralitat, regla moltes vegades cínica de la seva crítica en tots els ordres de la vida. La divisió capital que ha fet el “Diario” de tots els successos de tot ordre posats sota la seva fèrula ha estat la divisió en morals i immorals. En aquesta divisió, però, que en tesi general és justa, sana i honrada, divisió que ningú no pot deixar de fer, sobretot els qui s’erigeixen en directors d’ànimes, potser el diari ha encongit de vegades massa el seu criteri. El seu concepte de moral o d’immoral sembla buidat en motllos molt estrets, i així proclama i aplica moltes vegades una llei de moralitat molt apocada, molt vidriosa, limitada a un sol manament, el que crema, l’obediència servil al qual impedeix en certes direccions de la vida intel·lectual els grans ímpetus de la inspiració i estimula en una societat una mica apagada com la nostra i refractària a novetats i calaverades la mediocritat de judici que la caracteritza, aquesta cosa que segons com es posi el nas fa tuf de tartufisme i de beateria.»

Joan Sardà és molt i molt apreciable. Sabia el que es deia. M’agradaria de posseir els tres volums de les seves obres escollides, però són d’obtenció difícil.

6 Respostes a “25 d'octubre de 1919”

 1. Helena Bonals escrigué:

  No es pot matar tot el que és gras, com ho faria “el seu concepte de moral o d’immoral” del Diario de Barcelona, “que sembla buidat en motllos molt estrets”. Per cert, que es nota molt que aquestes cites de Joan Sardà no són del mateix Pla, no tenen el to més aviat planer de tota la seva obra.

 2. Antoni escrigué:

  “Joan Sardà és molt i molt apreciable. Sabia el que es deia. M’agradaria de posseir els tres volums de les seves obres escollides, però són d’obtenció difícil.”

  Ara aquestes “Obres escollides” de Joan Sardà són fàcils de trobar per internet, a través d’algun llibreter de vell.

 3. Florenci Salesas escrigué:

  Sí, no sembla el mateix estil i em sorprén que a Pla li agradi. Ja torno a sospitar que ha de ser culpa meva, però jo l’he trobat molt críptic. He hagut de rellegir el primer paràgraf unes quantes vegades i encara no l’acabo d’entendre. Tinc la sensació que hi ha paraules que han canviat totalment el sentit amb el pas dels anys (i a això cal no oblidar la immensa quantitat que es fan anar constantment, amb una alegria que dóna gust, sense saber ben bé que volen dir, i que no fa pas gaire més de cent anys que s’han inventat). Hi ha frases que m’agraden aquí i allà, però la generalitat del discurs del senyor Sardà se’m fa ininteligible, no sé cap a on tira.

  El senyor Sardà potser “sabia el que es deia”, però jo, jutjant per aquest breu text –per tant, judici amb poca prova– no sé exactament que diu.

 4. Antoni escrigué:

  Rumiant sobre això que diuen l’Helena i el Florenci, penso que podríem trobar una explicació i la raó per la qual Pla escriu aquest text al QG. El fragment és un elogi cap al “Diario de Barcelona”. Per què? Perquè Pla va publicar articles al Diari de Barcelona entre els anys 1946 i 1954. Com que l’elogi a la figura de Sardà i la reproducció dels seus textos (de Sardà), posats entre cometes, no figuren al text primitiu del Primer Quadern gris, podem deduir que aquestes paraules de Pla van ser escrites als anys cinquanta, quan feia la segona i definitiva redacció del quadern, tal com consta a la correspondència que mantenia amb l’editor Cruzet. Les cartes Pla-Cruzet es troben al llibre “Amb les pedres disperses” (Destino, 2003)

 5. Criteri escrigué:

  Això del Brusi tinguem en compte que ho va escriure a un diari de la competència, La Vanguàrdia! Encara com el va deixar prou bé . I sí que costa de llegir-

 6. Ramon Torrents escrigué:

  Una notícia de Girona a propòsit de la representació del Quadern gris (Joan Ollé, Joan Anguera, Ivan Benet i Montserrat Carulla): http://www.apuntsdetemporada.cat/2009/10/el-veritable-quadern-gris/

Fer un comentari