27 de desembre de 1918

.

Acompanyo Roldós a Palamós. Fa un matí sec i clar, amb un sol fred i brillant. Dinem a casa d’un seu amic: Castelló, un obrer instruït, cultivat. Escudella i carn d’olla, bacallà amb pebrot i tomàquet, torrons, grana de capellà, bon vi, excel·lent cafè. Castelló viu modestament amb la seva senyora i dos fills. Casa molt neta però glacial. La senyora sembla molt treballadora, enèrgica, incansable.

Parlem de Beethoven durant quasi tot el dinar. La senyora Castelló no ha dit ni una paraula. ¿Què deu haver pensat? En les mirades que ens ha dedicat –algunes d’astorament, altres desconfiades, algunes de franca ironia–, s’hi traslluïa la pregunta: «¿Qui deuen ésser aquests tipus?, què volen del meu marit?, què pretenen amb la seva petulància?». Potser aquesta senyora viuria més tranquil·la si el seu marit no fos tan cultivat.

Després donem un tomb pel moll. Palamós és, ara, una escala molt concorreguda i cosmopolita, hi toquen molts de vaixells i els establiments de beguda i de vici són concorreguts per una nombrosa i bigarrada marineria estrangera. En els vaixells a vela que van a França, hi he sentit tocar adorables, nostàlgics acordeons. Els «tramps», els vaixells de gran tonatge, no semblen pas arrossegar cap forma de sentimentalisme mariner tradicional. En aquests vaixells, s’hi solen veure mariners que fan mitja por. Sembla mentida que homes que fan aquesta vida d’aire lliure, aparentment tan sana, puguin arribar a presentar aquestes cares trencades, aquesta pell de color de pus, aquests ulls arrasats per l’alcohol. Amb el mocador blanc al coll i els tatuatges semblen presidiaris que s’han escapat del penal.

Palamós és una població deliciosa. El pitjor de la vila són els xalets suïssos i els modernistes. Potser n’hi ha menys que els que ara m’imagino, però són tan visibles que arriben a convertir-se en obsessió. El Palamós tradicional, les casetes blanques arrenglerades davant de la badia, són un encant. La llum de Palamós és literalment inefable. Els senyors de la població prenen el sol del passeig amb un aire de plena i íntima satisfacció. Aquesta població –que és la del meu país que, si podia, triaria per viure-hi– té tres coses úniques: la llum, la badia, les postes de sol vistes des del far o des de la plaça del Casino.

Tornem a peu. Fa molt de fred. Pregunto a Roldós:

–Què us ha semblat la senyora de l’amic?

–Pànic! –respon ràpid.

Amb la indumentària que porta, la boina enfonsada fins a les orelles, la cara pàl·lida, Roldós, sota el cel lívid, sembla un pierrot convalescent.

Llegeixo, al diari, que la Universitat es reobrirà el deu de gener. Així, doncs, el dia de tornar a Barcelona s’acosta. Hi penso amb ànsia –que al capdavall es converteix en indiferència.

5 Respostes a “27 de desembre de 1918”

 1. J.Cardona escrigué:

  Al primer terç del segle XX, en qualsevol casa es podia menjar molt bé. El dinar dels Castelló així ho demostra.

  Sobre les cases d’estil suís a Palamós. Abansdel boom turrístics, abans que a l’Empordà hi hagués més turistes que peixos. I la construcció de les cases! En quantes urbanitzacions properes a Barcelona hem vist cases amb teulada de pissarra!

 2. Helena Bonals escrigué:

  “Casa molt neta però glacial.” Es relaciona amb la “descuidada netedat perfecta” de l’altre dia, el 15 de novembre, tot oposant-s’hi, segurament.

 3. Antoni escrigué:

  Un canvi important respecte a l’original, que diu: Roldós… sembla el Pierrot de Villette.

 4. Silveri Garrell escrigué:

  Molt bona la descripció que fa dels mariners dels vaixells que fan port a Palamós. Les cares dels mariners devien semblar cares de pirates i per aixó feien tanta por com diu Pla. Ja 500 anys endarrera Palamós va ser assetjat per una flota de vaixells pirates de tristissima memòria. Llástima que no parli de les inocentades aquest dia, avui en els mitjans sembla que és tornin a posar de moda. No ens podem fiar del que llegim per Internet en dia d’avui 28 de decembre. compte, compte….

 5. Ramon Torrents escrigué:

  Acabo de llegir un comentari almenys curiós sobre aquest apunt. El trobareu a http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/117688/#comments

Fer un comentari