A Mercè Figueres, 16 VII 1937 (87)

87

Esterqüel, divendres 16 de juliol de 1937

Estimada Mercè:

Tot el dia d’avui me l’he passat voltant amb la meva amiga la Castanya. Avui estava inspirada; ha fet el camí d’Esterqüel a Santa Maria de l’Olivar en un quart. Galopava que era una delícia i cada vegada que travessàvem el rierol (com que el camí el segueix s’ha de travessar diverses vegades) en comptes de rebolcar-s’hi el salvava amb un salt llarg i sense sotracs, suavíssim. Ara és la caiguda de la tarda i ja l’he tornada al castell per venir-me’n a l’allotjament a respondre la teva carta. Els elogis que em fas de la meva dona m’han esponjat d’allò més; ella, la nena i jo som «tres persones i un sol déu» («bé, volia dir només Nostre Senyor», com deia un boig del meu poble). No creguis, però, que tot siguin flors i violes amb ella; l’altre dia li havia escrit una carta molt inspirada, per l’estil de les que Tristany devia enviar a Isolda ¿i saps què m’ha respost? «No m’escriguis tonteries.»

 

 

2 comentaris a “A Mercè Figueres, 16 VII 1937 (87)

  1. A part la poesia del “Viatge d’un moribund“, reeditada fa poc, sembla que l’any que ve sortirà la novel·la “Uns guants de pell de Rússia” (que crec també haver vist citada amb el títol de “Una olor de guants de pell de Rússia”), i hi ha una altra novel·la, escrita amb Xavier Benguerel, “El patriarca”. Tot això en la faceta de “creació”, que entre altres coses admetria les versions del “Tirant”. Però com a lector, m’interessa tant o més l’obra crítica o assagística (aquí en trobaràs una petita mostra), l’abundant correspondència (una altra mostra), les traduccions, i potser per damunt de tot la creació del Club Editor i l’obra personal que va fer a l’editorial Ariel.

    Aquest resum biogràfic, molt esquemàtic, pot donar una certa idea del Sales total, i sens dubte els apunts biogràfics disponibles fins ara tindran una ampliació apassionant amb la biografia que prepara Montserrat Casals, que ja va preparar les Cartes completes Rodoreda-Sales.

  2. deliciosa carta! A més d’Incerta Glòria, i de fer d’editor de Mercè Rodoreda, tant de bo ens hagués deixat més obra escrita!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>