Blog ‘Cartes a Màrius Torres’

 

Les  ‘Cartes a Màrius Torres’, de Joan Sales, en un blog

ENLLAÇOS

 

Resum

El 10 de setembre començaran a arribar a internet en format blog les Cartes a Màrius Torres, la correspondència de Joan Sales amb Mercè Figueres i el poeta de Lleida. La iniciativa de publicar-ne una extensa tria en edició digital és de l’associació Xarxa de Mots, que ha rebut el suport i la col·laboració del Club Editor i un ajut de la Institució de les Lletres Catalanes.

.

Les Cartes, Incerta glòria i Joan Sales

Les Cartes són la llavor d’Incerta glòria i una crònica dels anys 1936-1941 en la vida del jove escriptor que, a 24 anys, s’allista a l’Exèrcit de Catalunya, viu com a oficial els combats i les esperes de la guerra i, amb el grau de comandant, deixa Catalunya cap a l’exili de França, la República Dominicana i Mèxic.

Les notes principals d’aquestes cartes són l’amistat i la guerra, la situació social i política de Catalunya, i la poesia, de Màrius Torres i del mateix Sales, sempre en un marc de referències a autors, obres i moments de la història. Per damunt hi plana sempre la passió de Sales per la llengua i per Catalunya, que no renuncia mai a l’humor, la ironia i un sentit crític agut i viu.

 

Els personatges

Màrius Torres (Lleida, 1910 – Puig d’Olena, 1942), «el poeta de l’esperança», va estar hospitalitzat al sanatori de Puig d’Olena (Sant Quirze Safaja), on, entre altres malalts, va conèixer Mercè Figueres, la seva gran amiga i confident. Esperança Figueres, germana de Mercè i companya de treball de Sales a la Generalitat, havia proposat al mateix Sales d’escriure a la seva germana a Puig d’Olena per animar-li l’estada en aquell centre, i així es va travar l’amistat de Sales amb el poeta i la «Mahalta» de Torres.

 

L’edició en format blog

Les Cartes a Màrius Torres es van publicar el 1976, vint anys després de la primera edició d’Incerta glòria, seguides, com en la reedició de 2007, del Viatge d’un moribund, la poesia de Joan Sales (no reproduïda al blog). Per la gran extensió de l’original (185 cartes), el blog en publicarà una completa selecció, sempre amb cartes íntegres, cada dilluns i dijous a partir del 10 de setembre.

A part de poder-ne seguir telegràficament les novetats al compte @Joan_Sales de Twitter, els lectors poden subscriure’s al butlletí de Feedburner que automàticament els avisarà de l’aparició d’un text nou. Així mateix, totes les entrades admeten i esperen el comentari o l’opinió dels seguidors del blog, que obrirà la lectura participativa d’una obra fonamental del pensament català modern.

 

Xarxa de Mots

Des del 2005, l’associació Xarxa de Mots treballa en la difusió de la llengua a internet per mitjà de la literatura i de grans autors. Fins ara agrupa els projectes següents:

 • RodaMots –Cada dia un mot–. Butlletí amb més de 23.000 subscriptors i un fons de 3.000 paraules i locucions enviades (1999)
 • Josep Pla. Una tria de textos breus. Primera antologia de textos a internet de l’autor del Quadern gris (1997)
 • Joan F. Mira. Tria de textos, articles, ressenyes i assaigs (2005)
 • Joan Sales. Pensament, acció, literatura. Pàgina monogràfica sobre l’autor d’Incerta glòria (1997-2006)
 • Minimàlia. Selecció de pensaments i aforismes d’escriptors, científics, pensadors, etc., amb més de 3.000 subscriptors (2007)
 • bloQG – Tot El quadern gris en un blog, noranta anys després del primer apunt de l’obra. Premi Lletra 2008 (2008)
 • Punt de Mira. Els articles de premsa de Joan F. Mira (2009)
 • Quadern de notes vistes. Una selecció de textos de diferents èpoques i gèneres de Josep Pla (2010)

— — — — —

.

4 comentaris a “Blog ‘Cartes a Màrius Torres’

 1. A mi també em va entusiasmar la sensibilitat poètica d’en Màrius, quina obra tan gran per una vida tan curta. És ben bé que els grans autors han de fer la seva obra en poc temps. La memòria és immortal d’aquests éssers tan breus.

 2. Retroenllaç: La recomanació de la setmana « Biblioteca de Moià

 3. Rebo “Rodamots” des del primer dia, és una tasca que cal agrair publicament.
  Dir que, sóc una enamorada d’en Marius Torres des de que el vaig descobrir i que seguiré el bloc amb entusiasme.
  Felicitats als promotors i als que dia a dia ens afavoreixen amb la utilitat i el plaer de la seva feina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>