3 de gener de 1919

http://astrobanyoles.googlepages.com/lluna-web-30-octubre.jpg/lluna-web-30-octubre-full.jpg

Calella, hivern. Ara fa bon temps. La lluna de gener és la més clara de l’any.  Dóna gust, a totes hores, de caminar. El pensament s’emplena de joventut i d’imprecisió. Tot té una punta, una orella llançada cap a l’infinit, i més que la possessió interessa el fervor, el desig. La lluna posa sobre les parets dels horts una blancor espessa i suau, els eucaliptus tenen, a la nit, una immobilitat oriental, l’aire és tebi de la floració dels tarongers. La platja, a les hores de sol, bull de petites flames rosses com minúscules llengües de foc. A la tarda, surten al cel uns nuvolets blancs que vénen una mica cap aquí i van una mica cap allà i després –meravellosa mort– es dilueixen i fonen en el blau.

En els pobles, però, potser perquè es viu tan a la vora de la realitat i de la vida, les reaccions són violentes. Al costat de la imprecisió camina sempre una ratlla de sequedat. La indiferència de la naturalesa, la malenconia de les coses, la naturalitat sensual del paisatge, es resol, una vegada hom ha esgotat la potència d’imaginació, en pura desil·lusió. Cal, però, especular sobre aquesta caiguda, no deixar-se arrossegar i extreure de l’enquadrament de la petitesa humana en la immensitat de la vida l’elegia dolça i conformada.

No totes les coses són igualment belles. El sol dóna a la mar una inquieta immobilitat, i això, al capdavall, és esgotador. Una criatura amb els peus nus –fina pell rosada i morena– agita amb una canya una olla de quitrà fumejant i l’aire s’emplena d’una covada olor de farmàcia. Anant pel carrer, les olors de la cuina elemental, de vegades tan engrescadores, carreguen el cap i fan girar la cara. Un cistell de peix viu, que acaben de portar les barques, sembla, en aquesta llum vaporosa i suau de cap al tard, una enorme úlcera humana, mòrbida, llefiscosa, puntejada de tota classe de joiells minerals. Una cosa forta és anar a les hores de sol al capdavall de la platja i flairar l’aigua d’un gran bassal –aigua de la mar i aigua de pluja barrejades– i aspirar l’olor de les algues que s’hi descomponen i de l’argila que fa olor d’espècies i de tot l’aiguabarreig airejat i putrefacte…

La vida en el poble té un ritme únic que va del desig al tedi i del tedi al desig. Si hom té prou força per a collir aquest ritme, l’oscil·lació produeix a la fi un mal de cap imprecís i llunyà, un mal de cap dolç com la mel.

Matí, tramuntana. Em porten el cafè al llit i en el moment d’obrir els finestrons entra la llum africana i enlluernadora que hi ha sempre en aquest país. Llum d’hivern, però, d’una puresa metàl·lica, esterilitzada, una mica crua i aspra. L’habitació és blanca i nua. La fusta dels cairats és sense pintar. Sobre el llit pesat i anacrònic hi ha una màrfega vermella i florejada. A sota el llit, l’orinal hi va gran. El rentamans de ferro del racó tremola de fred i de nuesa. A la paret hi ha un calendari de gust valencià. Una estoreta de fonda pobra, prima com una orella de gat, s’ha mig ficat sota el llit. Sobre una cadira de formes pretensioses, la meva maleta, oberta, sembla fer un inacabable badall.

Alçant el cap del coixí, veig el cel i el mar. Davant de la finestra hi ha uns pals de barca, tibats. El cel és d’un blau esbandit, lluent, esmerilat. A l’horitzó el dia és una mica cru, amoratat. Veig passar el vent furiós sobre la mar. L’aigua, d’un color verdós, sembla fugir de terra. A la vora, l’aigua es rissa lleument. A vint braces comença, però, la fugida delirant. Les onades, empenyent-se, pujant una sobre l’altra, saltant, passen ininterrompudament, amb una força folla, com un ramat de dofins foragitats. L’horitzó no és prou vast per la dispersió de mar, sembla queixalejat. El vent xiula a les cantonades, grata els teulats amb les seves ungles de gat, entra i surt pels porxos furient, cau sobre la mar, amb una força impetuosa, arremolinat. El sol, en el cel pur, sembla un lleonet jovençà. Toca els verds obscurs dels ventres de les onades, les crestes d’escuma brillants, el polsim d’aigua ple de puntes de diamant. Hi ha la silueta d’un gran vapor que intenta passar, a cops de coll, brandant de tossuderia, entre un deliri de ruixats d’aigua assolellats, el cap de Sant Sebastià. Passa un bergantí, en popa, com una daina, un floc voleiant, les veles aferrades, que ve d’Itàlia. Les illes Formigues, mig submergides, treuen un ullal de roca rogenc, ensagnat. Del llit estant es veu el desencadenament de la naturalesa dins d’un aire serè, ple de claredat.

Prenc el cafè. No puc separar els ulls de la finestra. La brutalitat del vent del mar és fascinant. Les escates lluents de l’aigua m’arriben a enlluernar. M’acosto, abrigat, a la finestra. La platja és deserta. Pels carrers no passa ni una ànima. A la sorra d’or fos, les embarcacions pintades de verd poma o de vermell amb una franja de color de quitrà, tenen un aspecte misèrrim, inconsistent, desmanegat. Torno al llit tremolant. L’escalforeta em torna lentament. Penso que es deu estar bé a redós del vent, al sol. És el temps que es dauren les taronges i els ametllers treuen els primers rosats de coral. Els redossos són plens de gats de panxa al sol que s’estiren les potes amb un ull mig aclucat. Sempre hi ha algun gatet que juga amb l’ombra de la seva cua o amb una ploma errant. Penso també que en dies així és quan és més bona la sopa de rap, amb una torrada, una cullerada d’allioli i vi de Llançà. Penso en moltes altres coses… Poca estona, però. La finestra m’atrau, fascinant.

La llum del sol és com un cristall. El vent i la mar tenen una fúria inútil, delirant. Tot és indiferent i igual, àdhuc el coral dels ametllers, el gat enjogassat, l’allioli i la sopa de rap. Sobre la llum de la finestra passen les coses d’aquest món –aigua i vent i polsim de diamant– cap a l’horitzó cru, amoratat. La mateixa claredat em desdibuixa el dia i les parpelles em cauen després d’un espasme d’enlluernament sobtat.

Ermita de Sant Sebastià

Camino per fora, el cap ple de pensaments vagabunds, els sentits dispersos, a l’atzar. Veig davant meu, vagi allà on vagi, una mica més a prop, una mica més lluny, l’ermita de Sant Sebastià. L’ermita és l’essència del nostre esperit, el nostre perenne baluard comarcal. Aquestes quatre parets blanques em fan sentir les arrels: aquesta és la meva terra, aquí vaig néixer; en els dos o tres minúsculs cementiris de la rodalia, hi reposen les generacions familiars de les quals no sóc més que el somni momentàniament realitzat. Aquí –si tot va bé– m’enterraran.

L’ermita és la nostra vida més alta: és la nostra primera mirada, el paisatge de la nostra joventut i dels nostres amors, la torre de guaita des de la qual els estels ens semblen més pròxims i podem tenir una idea del panorama dilatat del món. És la nostra vida mortal: tots portem el record d’un sofregit de l’ermita clavat al cor i una ombra de vi rosat tremolant a la nina de l’ull. I la darrera cosa que veurem en morir-nos i la que veuen els nostres morts és la proa de l’ermita, penjada entre el mar i el cel, suspesa en el buit de l’oblit fabulós.

Les cançons, la serena claredat del país, la petita avinguda de xiprers davant del mar, sobre el pendís, l’olor de farigola i romaní sota la remor dels pins, les feines de la terra, la mar de l’atzar i del neguit… Col·laborant amb aquestes elementals necessitats, les imatges, els plaers i els dolors de les generacions passades han creat una tradició, una llei que ha governat inexorablement els nostres morts, que ens guia a nosaltres, que guiarà l’esdevenidor. Davant d’aquesta terrible persistència és una follia l’evasió. La tradició ens ha dibuixat el cor, els goigs puerils de l’ermita ens han modelat la llengua, el pensament s’emmotlla sobre la melodia del cel, del pujol i de la branca caiguda sobre els penya-segats de basalt i de granit.

…Torno a casa. A la vora del foc distreu molt de cremar en silenci velles andròmines, recordar alguna cosa o llegir. També feu en aquest temps el resum de l’any. Què ha passat a Calella durant aquest temps? Hi ha hagut quatre morts –tres vells de més de seixanta anys i una noia de vint; quatre casaments; cinc naixements, quatre desgràcies, quatre il·lusions, cinc misteris. La pesca ha anat com sempre, malament, i la gent viu d’anar a fiar. El senyor rector s’ha fet molt vell… El gran fet d’aquest any ha estat –ara ho recordo– el saqueig del vapor.

Un vapor, no sé quin, navegava de Gibraltar a Liorna, seguint la seva ruta natural. Trobà mal temps i s’aterrà per entrar a la bonança. Era per Nadal. La xurma dels tripulants volgué fer la festa. Amarraren el timó. Estaven cansats del passat temporal. Menjaren, begueren, cantaren, s’embriagaren. El vapor caminà moltes hores sense govern, i a primeres hores de la nit topà contra les illes Formigues. Se li obrí una via d’aigua i quedà assegut sobre els niells i els farellons. La xurma, enmig d’una cridòria infernal, arrià un bot i féu cap als llums de la terra que semblaven més acostats. Els homes arribaren mig morts i no podien adonar-se del que havia passat. Feren foc a la taverna. Passat l’espant, l’embriaguesa els sortí altra vegada a fora i s’adormiren com animals.

Feia una nit fosca, però plena de quietud. El mar no se sentia. Es veia, al lluny, una llum verda immòbil: era el fanal del vapor que havia romàs encès per un no sé quin determini de l’atzar. Aquella llum abandonada era una temptació. La gent espiava la lluor amb la joia als ulls. Ombres baixaren a la platja i avararen les embarcacions. Remant en silenci –les pales treien cuques de llum– s’acostaren al vaixell. La carcassa semblava l’ombra d’un fantasma mort. Feren l’escalada de quatre grapes i després amb cordes que amollaren de dalt carregaren el botí en les embarcacions. Durant el saqueig no se sentí ni un mot. És agradable de saquejar un vapor. A la matinada tot era acabat i la gent dormia al llit en pau i quietud.

El vaixell ha quedat ajagut sobre les roques. Les ones que alça el nord xoquen amb el casc negre i s’aixequen riells d’escuma blanca que enlluernen amb els raigs de sol. A l’hora de la posta, el sol moribund dóna a la desferra un aire sinistre i misteriós. Es va fent fosc. El vent xiula a les cantonades, esfilagarsa un plor de criatura, eixuga la llum groga d’una finestra. El foc de Sant Sebastià s’encén i els raigs donen la volta amb una majestuosa solitud.

13 Respostes a “3 de gener de 1919”

  1. Antoni escrigué:

    Aquest text d’avui és insuperable. Marcel Proust no l’hauria escrit millor.

  2. Silveri Garrell escrigué:

    Ya m’agradaria respirar l’aire pur que respirava Pla i menjar el peix que és pescava fa 90 anys. Ara tot és contaminat.

  3. ramon escrigué:

    Estic d’acord amb l’Antoni. Es un text orgánic, palpable. Impressionant

  4. Helena Bonals escrigué:

    “i més que la possessió interessa el fervor, el desig”: del tenir al ser.

    “Davant de la tradició és una follia l’evasió”: és conscient dels atavismes que mouen les nostres vides.

    Després de tanta reflexió que s’escauria a Proust, al final inclou una mica d’acció, just després de cremar les andròmines, deixa de contemplar a través de la finestra o de caminar a l’atzar.

  5. jaume santacana escrigué:

    Aquest escrit d’avui és, simplement, magistral!!! Quin goig més excels gaudir de l’immens privil.legi de tenir una llengua que interpreti, directament, aquestes paraules tan bellament enllaçades. és un honor, don Josep!!!

  6. Pere escrigué:

    Aquesta lluna sembla la d’avui, si és que l’heu poguda veure. A Jaume Santacana: és una llengua que interpreta o un escriptor que sap fer anar la llengua, que la sap interpretar i fer sonar? No és per discrepar, però és com jo ho veig. Per l’honor sí que no discutirem.

  7. Antoni escrigué:

    Als amics de Xarxa de Mots:
    en el text d’avui hi ha dues petites faltes. A la frase que diu “Una estoreta de fonda pobra, prima com una orella de gat, s’ha mig aficat sota el llit.” ha de dir “s’ha mig ficat…”
    I l’altra falta és a la frase: “Els homes arribaren mig morts i no podien adonar-se del qui havia passat.” ha de dir “del que havia passat.”
    Aquestes dues paraules ja surten corregides a l’edició de quiosc de tapes blaves.
    Moltes gràcies i bona nit.

  8. Helena Bonals escrigué:

    El Jaume ha fet una imatge doble: una personoficació de la llengua, per un cantó, i una metonímia (prendre la llengua per l’escriptor que la fa servir), per l’altre. Una imatge atrevida!

  9. Ramon Torrents escrigué:

    Correccions fetes, Antoni. Compulsem amb atenció el text de les edicions, però aquesta vegada se’ns han escapat aquest parell d’errors. Moltes gràcies!

  10. Montse Florenciano escrigué:

    Aquest és el Pla que atrapa de veritat. Indubtablement, una de les entrades més brillants del Quadern. Com tanta gent, vaig endinsar-me en l’univers planià a través de la “Tria” de Josep M. Castellet, ara ja fa uns anys, i recordo haver-me enamorat d’aquestes pàgines.

    Rellegir-les ahir va ser emocionant.

    Records, Ramon T., i salutacions a tothom des del Poble-sec.

  11. Xatoa escrigué:

    Al setè paràgraf, que comença per “Prenc el cafè”, diu: Les escates lluents de l’aigua. Podeu mirar si hi va escriure “lluentes”?. Gràcies

  12. Ramon Torrents escrigué:

    Xatoa, tot i haver tingut alguna petita badada en la transcripció del text que hem passat en aquest blog (i les badades han estat fins ara molt escasses), les edicions que manegem no diuen “lluentes”, sinó “lluents”, però això no priva, és clar, que el manuscrit ho digués. Mirarem de comprovar-ho. Amb tot, la comprovació i comparació de la versió amb el manuscrit presenta dificultats (vol paciència i força atenció), sobretot per les diferències de data; a més a més, hem de tenir en compte la revisió del corrector.
    Ho mirarem atentament.

  13. Ramon Torrents escrigué:

    Una de les pàgines més intenses del Quadern. Aquesta lluna, que vaig poder veure fa tres o quatre dies, avui s’ha convertit gairebé en una informació suada: ja he sentit en un Telenotícies que “la lluna de gener és la més clara de l’any”, amb aquestes mateixes paraules, i el fet sembla astronòmicament demostrat.

    Però, a part, el camí de l’ermita, “el nostre perenne baluard” , no és una declaració tan completa com silenciosa de l’escriptor?

    Ara fa un any, un subscriptor viatges del butlletí del QG ens va escriure demanant-se si hi havia algun error en aquesta pàgina, que veia amb l’adreça http://elquaderngris.cat/blog/?p=8 , després d’haver-n’hi hagut d’altres (com la de l’1 de gener) amb adreces molt “posteriors” (http://elquaderngris.cat/blog/?p=2267). La resposta era inevitable, per la predilecció que personalment tinc per aquestes notes de Pla i per la prova que vam fer abans de començar amb la nota del 3 de gener del 1919.

    Excuseu-me la confessió i que tingueu un bon any!

Fer un comentari