25 de desembre de 1918

Nadal. Arriba un moment, quan s’ha portat moltes hores el vestit de les festes i s’han dit les coses corresponents a la indumentària d’aquesta categoria, que l’engavanyament de tot plegat fatiga una mica. La combinació del pollastre rostit amb els xampanys del país no és realitzable en un cos humà normal. Els xampanys francesos –que anys enrera havia begut amb Josep Sagrera– han passat a la història, s’han debolit. Els d’ací no valen res; els simplement potables tenen un regust de terra i una dolçor insuportable. Potser la terra d’ací és massa forta, terreja massa, per a arribar a donar un vi tan lleuger i alat. La combinació dels productes de la confiteria i el vi dolç és embafadora per tota l’eternitat. Havent lleugerament sopat, vaig a dormir. Llegeixo Stendhal –que és sec i desintoxicant.

5 Respostes a “25 de desembre de 1918”

  1. Maria Rosa escrigué:

    Entenc el què diu en Pla dels xampanys (caves què en diríem ara) d’una dolçor insuportable. Em ve a la memòria el regust dels xampanys -més aviat vins escumosos- que bevíem a casa en les Festes Majors de la meva infantesa. Suposo que, actualment, amb la gran varietat de bruts s’ha fet un pas endavant…

    A reveure,

  2. Antoni escrigué:

    Fragment d’una carta de Pla a Cruzet del 21 de desembre de 1951, del llibre AMB LES PEDRES DISPERSES:

    Passin vostè, la seva senyora, els seus familiars i amics, un bon Nadal.
    És sempre seu aff.
    JOSEP PLA

    Del jove Pla que escriu un quadern de tapes grises al Pla madur que escriu al seu editor. Contrast i evolució.

    Bon Nadal.

  3. Ramon escrigué:

    Stendhal no és sec: és brut nature, sense ni una mica de sucre afegit!

  4. El Criteri escrigué:

    A mi també m’ha recordat aquells horribles Delapierres. Entre el mam i els tiberis d’aleshores, per les festes, és normal que Pla s’embafés. Tan de bo Pla no hagués estat “tan sentimentalment estèril” i, com Sagarra ,hagués deixat anar la ploma tendre, ingènuament sobre les coses del Nadal . (No sé si ho va fer)
    Bon Nadal.

  5. Silveri Garrell escrigué:

    Llàstima que en el dia de Nadal en Pla només parli de xampanys, vestits i menjars, un filósof com éll tenía molt de “clero” per criticar o per respatllar, anem a saber, només que calla sobre la qüestió més apassionant.

Fer un comentari