23 d’octubre de 1918

Passeig amb Coromina per la carretera vella de Begur llegint Francesc Pujols. (El «Concepte general…» acaba de sortir.) La lectura d’aquest llibre em fa un efecte estrany –un efecte de revelació– que en aquest moment se’m fa impossible de definir. Coromina em subratlla aspectes que són per mi d’una gran novetat i que m’interessen moltíssim. Però ¿Pujols és un autor per a llegir-lo anant a passeig? No ho crec –malgrat que el llibre està imprès en unes lletres tan menudes que més aviat exigeixen la llum natural.

Parlem, també, llargament, de Josep Ferrer. El meu amic creu que l’escriptura de Ferrer és la d’un racionalista. Crec absolutament el contrari. No he conegut encara cap gran sensual –i Ferrer ho fou– que fos un racionalista. Els racionalistes solen ésser vegetarians, abstemis, de vida moderada, i solen tenir una salut molt petita. Però el desacord m’alarma una mica. ¿És possible que dos homes del país, que han tingut aproximadament les mateixes lletres i idèntica educació, que han vist les mateixes coses i han ingerit els mateixos aliments puguin pensar d’una manera tan diferent sobre un home i un text recent?

En un incís del diàleg, Coromina diu que jo tinc un fons de primitivisme i que potser veig les coses amb una certa simplicitat, però d’una manera molt incompleta, matussera i grollera. Amb la diplomàcia natural de l’home tímid, afegeix que els meus mitjans d’expressió són molt confusos i ineficients, que aquests mitjans no tenen força per a desempastar les coses i donar-los la silueta i el relleu –i que tot això és molt visible quan tracto de sortir de la meva tendència natural a l’esquematisme primitiu. Estic absolutament d’acord amb el que Coromina diu –hi estic d’acord no pas d’una manera aparent, sinó real, sense ressentiment. Però què hi farem? La meva passió per escriure és vivíssima. En realitat, no penso en res més.

Passat Esclanyà hem de recular. Es posa a ploure. Ens redossem en una casa de pagès habitada per gent desconeguda. Un nen, amb la cara bruta, se’ns queda mirant amb un dit en el forat del nas; una nena, amb la cara encara més bruta, es queda immòbil tot aixecant-se una mica les faldilles. La gent gran ens fa una rebuda silenciosa i freda. Al cap d’una estona sentim que fem nosa a aquella bona gent. Arribem a la vila molls i ensopits..

.

Al vespre, tertúlia al Centre Fraternal. Fum espès, bravada d’àcid úric, olor de la raça llatina, humitat resclosida. Sensació d’incomoditat. No s’hi està bé. Però de sobte algú recorda –no puc precisar qui– l’epitafi de Mazzini, escrit per Carducci. L’he copiat. Diu així: L’uomo che tutto sacrificò, che amò tanto e tanto compatí, che non odiò mai. Després d’haver escoltat aquestes paraules, retrobo la paciència. El cafè no em sembla tan sòrdid ni la superfície de la gent tan aspra. En moments determinats –i aquest ha estat un d’aquests determinats moments– aquesta classe d’escrits fan un cert efecte. Es podria dir que aquesta literatura –i concretament aquest epitafi– és una literatura gratuïta. Tant se val. En moments determinats, justos, fan un gran, indiscutible efecte.

.

Hi ha dies que plou. Sentir, del llit estant, caure l’aigua del teulat en la cisterna del jardí és molt agradable –tant com un soporífer.

4 Respostes a “23 d’octubre de 1918”

  1. editors escrigué:

    Sembla que tenim algun problema amb el format del bloQG, que es veu bé amb el noavegador FireFox però no amb l’Internet Explorer propi de Windows. Això fa que amb l’Internet Explorer el menú lateral aparegui al peu de la pàgina, que no es vegi la finestra de comentaris i la pàgina del dia no incorpori, com fins ara, les dues entrades anteriors.

    Intentem posar-hi solució. I si podem donar un consell (no comercial), procureu visitar-nos amb el FireFox.

  2. Ramon Torrents escrigué:

    Parcialment els problemes semblen resolts. Mirarem d’afinar-nos-hi, però que consti aquí el nostre agraïment a http://www.wordpresscat.com

  3. Antoni escrigué:

    L’any 1931 va sortir publicat el llibre de Josep Pla “El sistema de Francesc Pujols. Manual d’Hiparxiologia”, llibre que no va ser reeditat, anys més tard, a les Obres Completes.

  4. Ramon Torrents escrigué:

    Antoni, l’observació és d’interès, fins al punt que, a partir d’aquí, potser es podria proposar un catàleg o inventari de l’obra clarament atribuïble a Pla, però expressament o tàcitament repudiada per ell, sobretot pel fet que no va voler que passés a l’edició definitiva de l’OC.

    Com dius, hi inclouríem el “Sistema de Francesc Pujols, o Manual d’hiparxiologia” –aquí no sé si la no inclusió o el rebuig responen al fet que es tracta d’una obra en certa manera “dictada” per Pujols, però també poc “ortodoxa”, com també és dictat, segons Pla , el llibre “Un senyor de Barcelona”–, la “Historia de la Segunda República Española” (Destino, 1940, en quatre volums) i potser algun altre títol, prescindint dels que han passat a l’OC traduïts al català i amb títols més o menys canviats. Com a idea és interessant, sobretot pel que té de voluntat explícita de no posar aquests títols en el propi inventari.

Fer un comentari