6 de juliol de 1918

La guerra s’acaba. Alemanya fa l’efecte d’una fera acorralada. Els americans arriben a Bordeus a caixes, per milers. Tota la prepotència dels primers anys s’ha desinflat com una bufa. Els germanòfils han emmudit. La fatxenderia del kàiser va prenent un aire irrisori, un trèmolo grotesc. L’acabament de la guerra és una simple qüestió de setmanes…

Mossèn Cosí troba l’àvia Marieta a la carretera. Mossèn Cosí, sagristà de la parròquia, cultiva un hort que fa cens a l’àvia Marieta. Li diu:

–Ja ho veu, senyora Marieta, ja ho veu! Tornarà a guanyar Anglaterra… Tantes esperances que ens havíem fet i tot se n’ha anat per terra. Tornaran a guanyar els protestants, els del lliure examen, els incrèduls… Què serà de nosaltres, senyora Marieta? Ho veig molt malament, sí, molt molt negre… Tan bé que hauríem estat amb l’ordre que hi hauria hagut! Ara, francament, no sé pas si li podré pagar el cens…

Àvia Marieta–Què diu? –respon, ràpida i enèrgica, l’àvia Marieta–. ¿Diu que no em pagarà el cens perquè guanyarà Anglaterra? ¿I a mi què m’explica, mossèn Emili? Que s’ha tornat boig? Si per sant Miquel no em paga el cens, ja li asseguro que el faré anar fi… Què s’ha pensat vostè?

Els reaccionaris del país han estat sempre, seran sempre, germanòfils. La bèstia negra, per ells, serà permanentment Anglaterra. I ho serà pel que dèiem ara fa un moment recollit de mossèn Cosí: perquè Anglaterra encarna l’esperit del lliure examen. Aquesta és la ferida perenne. Els qui afirmen que en les preferències d’aquests elements hi ha incoherència atès que Alemanya és un país tan protestant com Anglaterra, s’equivoquen. No hi ha ni un bri d’incoherència: al contrari: veuen el problema amb una exactitud perfecta. Saben que Alemanya és un país d’un protestantisme innocu. Més clar: que el protestantisme alemany no compta per res davant de l’esperit militar, d’autoritat i de submissió. I d’Alemanya és precisament aquest esperit el que els interessa. Saben que davant d’aquest esperit el protestantisme alemany no té cap força, ni és literalment res. I això és cert. Alemanya és un país d’autoritat abans que tot, encara que sigui protestant. Anglaterra és, abans que tot, el país del lliure examen, encara que tingui l’esquadra que té. Mossèn Cosí té la lliçó molt ben apresa.

2 Respostes a “6 de juliol de 1918”

  1. Antoni escrigué:

    El 6 de juliol Pla escriu que la fi de la guerra és qüestió de setmanes. Potser era la percepció que tenia la gent en aquell moment, però es van equivocar perquè la guerra encara va durar uns quants mesos més: es va acabar pel novembre d’aquell mateix any 1918.

  2. Antoni escrigué:

    És molt fàcil d’explicar: el Sr. Marcel Proust, a les primeres pàgines del seu famós llibre “A la recerca del temps perdut” ens diu que la visió d’una magdalena que li ofereix la seva mare, quan la tasta, mullada en una tassa de te, li recorda quelcom, i no sap què és. Insisteix, i al final afloren tots els records de quan era petit i a partir d’aquí surt tot un món que queda explicat en la novel.la.
    Això és el mateix que vàres fer tu: en llegir la paraula “escambell” et va venir al pensament tot allò que ens vas explicar tan bé sobre la teva infantesa.

Fer un comentari