9 de març de 1919

Diumenge. He passat gairebé tot el dia al port. Hi he anat al matí i he tornat a mitja tarda.

Des que vaig arribar a Barcelona, he estat afeccionat a divagar pel port. Hi he passat moltes hores. El conec una mica. Fins avui he fet tres exercicis literaris amb una certa continuïtat: escriure notes sobre la mar; escriure sobre Girona; continuar aquest diari. Els dos primers exercicis han resultat fallats. El tercer, no sé pas si el podré aguantar.

He escrit una gran quantitat de notes curtes sobre la mar. Algunes, les he publicades en diferents publicacions comarcals. Són notes d’un lirisme enravenat i sense volada, generalment inintel·ligibles, d’una escriptura pedant. El mar, que em fascina, és per a mi un tema que ha resultat estèril i eixugat.

Avui ha fet un dia típic de març.

Els pescadors diuen que, a l’hivern, la mar i el vent semblen pitjats. Volen dir que la seva tensió, el seu constrenyiment, el seu embat, és molt més intens. Un vent fresc d’estiu és infinitament més bla, més manejable que un vent fresc d’hivern. I bé: quan arriba el mes de març, s’inicia, tot just perceptible, com una dolçor. Comencen de comprendre’s les paraules d’Èsquil: la mar, somriure innombrable.

La mar, innombrable sempre, ha arribat a la màxima diversitat. Ha fet sol, ha fet vent, ha fet boira, ha plogut, ha sortit una lluna en minvant. Radiant amb el sol; gràcil i lleugera amb el vent; silenciosa en la boira; puerilment sorruda amb la pluja, la lluna ha fet sobre l’aigua –sobre el reflex pàl·lid– cargols de fina curvatura i corns de l’abundància.

Amb el sol, tot semblava enlluernat. Núvols teatrals sobre la mar d’un blau fresc. Blancs purs, palpitants, d’una densitat de blanc oriental.

Ha entrat, després, un gregal ample, que ha fet ones inflades. La platja de ponent, corbada i llarga, semblava, al lluny, com una ona més fina, d’un color de pa torrat, que, amb el sol, guspirejava. A l’horitzó, núvols en creu, sobre un cel lleugerament tocat de malva.

La boira, l’ha portada la mar. El vent ha mancat. Dins de l’emulsió blanquinosa, la mar ha agafat un color de tola de lampisteria tocada d’un formigueig vagament morat. Tot ha pres un aire de fantasia flotant –com hom s’imagina que han d’ésser les imaginacions incertes, en procés de dispersió, d’una criatura agonitzant.

Després s’ha posat a ploure d’una manera mansa. Dins l’aire dens se sentien picar les ales de les gavines. La riba de can Tunis, fins al Llobregat, dins la gasa blanca d’aigua esfumada, tenia una fabulosa elegància. Les petites bombolles de la pluja a l’aigua.

El cel s’ha trencat i sobre el port desert ha aparegut una lluna que ha posat un ribet groc i violaci als núvols circumdants. El vent marcer ha entrat fresc i àcid i ha fet somicar les amarres.

6 Respostes a “9 de març de 1919”

  1. Maria Rosa escrigué:

    Trobo què: per ser que Pla pensa que el tema de la mar “ha resultat estèril i eixugat” se’n surt molt bé; per altra banda, com en gairebé totes les descripcions marineres que li recordo del seu petit país, l’Empordà. L’entrada d’avui em sembla preciosa! Ah, també la fotografia del port.

    Quan pugui he de llegir AIGUA DE MAR, el tinc en Edicions Destino: correspon al núm. 2, de l’Obra Completa de Josep Pla.

    Bona setmana,

  2. Antoni escrigué:

    Pla diu: “He escrit una gran quantitat de notes curtes sobre el mar. Algunes, les he publicades en diferents publicacions comarcals.”

    Suposo que es refereix a la prosa literària “La corrua que va a la sopa, a Girona” publicada a la revista cultural Cenacle, de Manresa, el 16 de març de 1917 i a “Dietari del mar de Barcelona, al desembre” publicada a la revista El Camí, de Vilanova i la Geltrú, el gener de 1918.

    He tret aquesta informació del llibre biogràfic “Josep Pla” de Lluís Bonada, publicat pel setmanari EL TEMPS.

  3. Florenci Salesas escrigué:

    Cliqueu aquí:

    http://mdc.cbuc.cat/cdm4/document.php?CISOROOT=/portalarca&CISOPTR=138716&CISOSHOW=138598

    i un cop hi sigueu, cliqueu a les pàgines 9, 10, 11 i 12. Tot seguit podreu llegir complet el “Dietari del mar de Barcelona al desembre” que ens menciona l’Antoni. Tots els sis números que sortiren d’aquesta revista estan digitalitzats i estan oberts a consulta (però no copiar, per qüestió de drets) en aquesta web. A la presentació diu que hi ha articles – així, en plural – d’en Pla. Si ho voleu investigar, amb aquest enllaç ho teniu fàcil.

    La descripció d’avui és plena d’imatges evocadores. M’encanta el moment que parla de la lluna, com la personifica.

  4. Ramon Torrents escrigué:

    Molt bona troballa, Florenci!

  5. Florenci Salesas escrigué:

    Gràcies, Ramon. Entre tots ho fem tot, aquí.

  6. Helena Bonals escrigué:

    “Fins avui he fet tres exercicis literaris amb una certa continuïtat: escriure notes sobre la mar; escriure sobre Girona; continuar aquest diari. Els dos primers exercicis han resultat fallats. El tercer, no sé pas si el podré aguantar”: em meravella la seva autocrítica, segur que és la base del seu talent. Costa tant, això!

    “El mar, que em fascina, és per a mi un tema que ha resultat estèril i eixugat”. Doncs per eixugar tota l’aigua del mar hi estaria estona…

    “Comencen de comprendre’s les paraules d’Èsquil: la mar, somriure innombrable”. És alguna cosa d’espiritual, tan innombrable com inabastable, “somriure” perquè l’horitzó sempre hi és, amb les seves possibilitats, el seu destí obert.

Fer un comentari