17 de novembre de 1918

Passo una gran part de la tarda amb mossèn Vicenç Piera. És un capellanet molt distingit, fill del sastre Piera. Tenen dinerons.

Mossèn Vicenç té un aire de perplexitat i d’astorament perpetus: fa l’efecte que no sap mai ni el que ha de fer ni el que ha de dir. Això li dóna un aire d’home espiritual, graciós, obedient i submís. És un home girat cap endins. Quan se li explica una facècia, mossèn Vicenç no fa cap comentari, es queda amb els ulls blaus molt oberts, però es veu que frueix per dins. En ell, tot passa a dins.

En un moment que ens parla de les seves afeccions literàries, diu que de jovenet escriví una poesia la idea de la qual consistia a afirmar que hi ha una cosa més bella que una cosa bella, que és la seva ruïna. En el fons del fons, és una idea absolutament ortodoxa –encara que sembli romàntica– i d’un catolicisme cent per cent. Però aquesta forma de la sensibilitat no ha estat mai sant de la meva devoció –i ho sento, car tinc mossèn Vicenç en gran apreci.

.

Havent sopat, al club, prenc quatre cafès, fortíssims. Decisió equivocada, bèstia. ¿Quina és la causa de la meva tendència a la intoxicació? Enmig del malestar que em produeix l’agitació del cor penso que una gradació de coses sinistres podria ésser: a) una taula de joc; b) una casa de prostitució; c) una borratxera; d) una universitat indígena; e) el suburbi d’una ciutat…, etc.

6 Respostes a “17 de novembre de 1918”

 1. pere escrigué:

  De mossens com el que retrata ja no en corren, oi? Ni pocs ni gaires, no en queda cap. El retrata molt bé, perque amb poques paraules el puc veure. On s’han ficat aquells capellans? Són una raça extingida?

 2. Antoni escrigué:

  Del capellà-guerriller del segle XIX, carlí, passem a aquest capellà-poeta que ens retrata tan bé Josep Pla.

 3. Jaume Santacana escrigué:

  Disculpeu: encara no sé com s’ha produït aquest “divertiment” informàtic. Vaig escriure aquestes frases la setmana passada…i, ara mateix, observo -atònit – que s’ha tornat a publicar…tot solet!

 4. Helena Bonals escrigué:

  A mi m’ha passat un parell de vegades que vull penjar un text i no puc. Coses de la informàtica, ja va bé, així no acaparo tant!

 5. editors escrigué:

  Amics Helena Bonals i Jaume Santacana ,

  Hem comprovat més d’una vegada la dificultat ocasional d’enviar comentaris: en aquest cas, el comentari sembla no voler passar a la pàgina del dia, i si s’intenta enviar-lo per segona vegada, una resposta automàtica ens diu que el missatge és duplicat, que ja havia estat enviat. Però no ens hem trobat mai que un mateix comentari aparegui dues vegades i, a més a més, amb dates diferents com avui.

  No descartem falles informàtiques, però potser aquesta és deguda a la memòria de l’ordinador des del qual s’ha enviat el missatge. En cas de voler-ho, Jaume, en podem eliminar un.

 6. jaume santacana escrigué:

  Jo, la veritat, n’eliminaria un dels dos. Diuen el mateix!
  Gràcies, doncs, “Editors”…!!!

Fer un comentari