Justificació

Pensament, acció
Literatura
Llengua
Tria de textos
Vària
   Enrere

Crítica, opinió
Enllaços
Crèdits
CercadorInici


Joan Sales en poques paraulesCREU L'AUTOR QUE EN TOT CONFLICTE entre la gramàtica i la vida, les persones de seny donaran sempre preferència a la vida.

(Nota a Incerta glòria )LA VIDA ÉS, PER A NOSALTRES, SERIOSA. Sabem que, d'una manera o altra, caldrà donar-ne un compte estricte. La moral no és, de cap manera, una amenitat, i no hi ha res que compensi el mancament a un deure.

"Els òrsides" - Quaderns de l'exili, núm 12 - març 1945LA LLENGUA LITERÀRIA ha d'acostar-se a la parlada tant com permeti la correcció i així la desenfarfega de tots els arcaismes superflus que fan tan encarcarat l'estil dels escriptors aferrats a la rutina.

NO HI HAURIA ALTRES PROGRESSISTES que els beneits inguaribles, per poc que la gent reflexionés una mica sobre la gran realitat de la decadència lenta i indeturable a què l'home neix subjecte, i sobre la condemna de mort inapel·lable que pesa damunt tots.

(de la crítica a La novel·la del besavi, del doctor August Pi-Sunyer)HI HA UN IDIOMA CATALÀ I UN TEMPERAMENT CATALÀ, uns paisatges catalans i una història catalana.

Quaderns de l'exili, núm. 11, gener-febrer 1945ES TRACTA DE SER CATALANS —o millor, d'existir com a tals catalans—, no de ser catalanistes, cosa que ara no evoca res d'actual.

MÉS ENS VALDRIA EXISTIR COM UN POBLE CARREGAT DE DEFECTES (a la manera de tots els pobles que existeixen), que no pas limitar-nos a "ser idealment" com feia el catalanisme, adornats de totes les virtuts (seny, ironia, cultura, puresa immaculada de l'idioma) excepte l'existència.

LA PERFECCIÓ D'UNA COSA CONSISTEIX EN LA SEVA ADEQUACIÓ AL FI QUE LI ÉS PROPI. Si vós teniu una pulmonia, no trieu pas el metge que parli millor el català, sinó que entengui més de pulmonies. I així successivament.

LA PITJOR COLLITA ÉS LA QUE NO S'HA SEMBRAT. El pitjor pecat que podríem cometre contra els nostres ideals és considerar-los ja definitivament triomfants i en conseqüència no fer res.

EL PRESTIGI D'UN GRAN ESCRIPTOR REPERCUTEIX EN PRESTIGI DE LA LLENGUA que ha usat. Hi hagué molts escriptors estimables, però és allò que diuen els anglesos: "cent conills no fan un bou".

AFORTUNADAMENT, UNA COSA ÉS EL CATALANISME I UNA ALTRA CATALUNYA. Procurem ser catalans. Procurem escriure en català, no en catalanista. Estimem la llengua dels catalans tal com és; tota altra cosa és fariseisme.EL CATALÀ ÉS AQUESTA LLENGUA QUE PARLEM,i tot allò que diem, mentre no es demostri el contrari, està molt ben dit; donar a la nostra gent la confiança que els falta, treure'ls aquest complex d'inferioritat que els fa mirar com a "vulgar" allò que ells diuen correntment. Sobretot treure'ls la mania, molt marcada, d'aplicar a la nostra llengua els caràcters de les dues veïnes, castellà i francès (no és altra la raó per la qual molts novel·listes usen els noms propis sense article); inculcar-los que cada llengua té el seu geni propi, les seves maneres pròpies, les seves pròpies riqueses i recursos i la seva pròpia manera d'infringir la gramàtica en determinats casos.

de l'Epistolari Joan Coromines - Joan SalesSI HI HA AVUI A CATALUNYA DOS PINTORS CLÀSSICS són en Picasso i en Dalí. Sempre la mediocritat s'ha donat el pretext del «respecte als clàssics»: sempre els rovellons han crescut a l'ombra protectora de les alzines, però allò que més s'assembla a una alzina no és pas un rovelló, sinó una altra alzina.

Cartes a Màrius Torres (96)EL PURISME ÉS A LA LLENGUA com el legitimisme a la política; una tendència renyida amb les necessitats pràctiques de l'època en què es viu i que té sovint la trista virtut de posar en ridícul la mateixa causa que pretén servir.

pròleg a Lleures i converses d'un filòleg
Més ppensaments de Joan Sales al Diccitionari


eXTReMe Tracker