8 de novembre de 1918 (2)

A Aigua-xellida, a peu, amb els Bofill, de Pals (pare i fill), el meu pare i el meu germà. Dia opac, esblaimat, de color de llet aigualida.

L’avi Bofill no calla mai, és un impressionant xerraire sobre totes les coses de la vida i de l’univers. El seu fill Miquel l’escolta esmolat i atent –i de vegades no pot donar l’abast amb els ulls i les orelles. Incorruptible republicà, de matís anticlerical –està subscrit a «Las Dominicales del Libre Pensamiento» de Nakens–, produeix frases que projecten el meu pare en una mar de confusions. Avui ha fet aquesta: a Espanya han arribat a convertir Jesucrist en un producte típic.

Malgrat el contacte amb l’aire lliure, tinc el pensament aturat i la sensibilitat com embolicada en cotó fluix. En part, això és degut al xàfec verbal del vell Bofill; en part, a la destil·lació de l’alcohol ingerit, malauradament, aquests darrers dies.

Dinem sota els pins. Bolets a la brasa. Verdositats indescriptibles, de colors riquíssims. Les afloracions microbianes del formatge de Roquefort no són pas tan vives. Però aquests colors no van pas bé amb el meu estat físic. M’hauria convingut més un brou de tapioca, que és el brou dels –ai las!– llibertins del país.

La mar sembla que camina: gregal llarguer.

En el curs del viatge de retorn, es produeix un crescendo de les facultats verbals del senyor Bofill. En travessar la solitud i llunyania del mas d’En Llor sento una gran enveja de quedar-m’hi. El dia es desfà, com uns ulls que s’apaguen lentament.

Entre una cosa i l’altra hem caminat sis hores. Feia anys –potser– que no havia esperat el llit amb tanta tendresa.

6 Respostes a “8 de novembre de 1918 (2)”

  1. Farrapos de Gaita escrigué:

    ¡Qué gran idea este blog! Soy un devoto fan del Cuardeno gris y de Pla. Dejo enlazado este blog al mío: Farrapos de Gaita (http://blogs.lavozdegalicia.es/luispousa/).
    Muchas gracias por trasladar este diario a la blogosfera. Nos leemos!
    Luis Pousa (Galicia)

  2. agustí escrigué:

    Com és que hi ha dues entrades el mateix dia?

  3. Ramon Torrents escrigué:

    Les dues entrades del dia d’avui, 8 de novembre, ja van ser objecte d’una nota en el Correu del bloQG enviat als subscriptors del butlletí del QG, i reproduïda en aquesta pàgina.

  4. Ramon Torrents escrigué:

    Les dues entrades del dia d’avui, 8 de novembre, ja van ser objecte d’una nota en el Correu del bloQG enviat als subscriptors del butlletí del QG, i reproduïda en aquesta pàgina:
    http://elquaderngris.cat/blog/?page_id=1451.

  5. Antoni escrigué:

    “…hem caminat sis hores”, diu Pla. Sense voler-ho, ell ens dóna la recepta millor per a la salut: caminar. Pla va viure fins els 84 anys.

  6. Estel Julià escrigué:

    Hola,

    És una llàstima, últimament vaig tan accelerada que quasi no tinc temps de vindre per ací, hui ha estat genial tornar i trobar aquesta entrada.

    “de color de llet aigualida”

    Quina expressió més bonica, la entrada d’aquest dia em sembla molt poètica, amb tots el colors, no li en sobra cap d’ells.

    Salutacions,

    Estel J.

Fer un comentari