Joan Sales

pensament, acció, literatura
Joan SALES és conegut generalment com a autor d'una sola novel·la, Incerta glòria, que la crítica situa entre les tres o quatre obres cabdals de la literatura catalana del segle XX. Però ni Incerta glòria sorgeix del no-res ni la trajectòria de Joan Sales comença i acaba amb Incerta glòria. El recorregut de Joan Sales, complex, intens, divers —soldat, poeta, novel·lista, crític, editor, divulgador de la literatura, combatent de les idees—, es pot rastrejar i descobrir amb facilitat en els seus textos no estrictament literaris: correspondència personal, crítica cultural i social, posició coherent i realista en matèria de llengua, línia editorial...

La primera edició d'Incerta glòria, molt mutilada i incompleta, es va publicar el novembre de 1956 (ara ha fet, doncs, cinquanta anys) i, malgrat la crítica favorable i l'elogi públic (premis Joanot Martorell 1955, Ramon Llull 1968, Ciutat de Barcelona 1970), fins a l'edició definitiva i el reconeixement aconseguit els darrers anys, va seguir un camí de dificultats.

A partir d'una selecció de textos que són sempre una lliçó de rigor, de tremp i claredat, la pàgina http://www.lletres.net/sales proposa una lectura directa de l'autor d'Incerta glòria, especialment en els diversos fronts en què va treballar. Amb això intentem una aproximació a l'escriptor que creiem que pot ser útil als lectors (passats, presents, futurs o incerts) d'Incerta glòria.

Les seccions en què s'ha organitzat aquest projecte són Pensament i acció, Literatura, Llengua, aplegades en una Tria de textos; les complementem amb altres informacions, crítiques i opinions i, finalment, amb una selecció d'enllaços d'interès.

Aquesta iniciativa, que ha merescut un ajut de la Institució de les Lletres Catalanes a la creació de pàgines web (any 2006), amplia i revisa el primer assaig de presència de Joan Sales i els Quaderns de l'Exili a internet (1997) i és un projecte que s'afegeix a la Xarxa de Mots, que ja aplega espais dedicats a la literatura —Josep Pla i Joan F. Mira— i la llengua —RodaMots, butlletí amb més de 7.000 subscriptors—, entre altres en preparació.


Barcelona, gener 2007eXTReMe Tracker