En l'aniversari
del 'Carrer Estret'

per Xavier PLAAltres enllaços

LA NIT DE SANTA LLÚCIA DE 1951, aviat farà 50 anys, Josep Pla va guanyar el premi de novel·la Joanot Martorell amb l'obra El carrer Estret. El jurat, format per Salvador Espriu, Maurici Serrahima, Antoni Vilanova, Josep Miracle i Miquel Llor va concedir el premi a la que és generalment considerada com la primera i millor novel·la de Josep Pla.

Escrita entre Palafrugell i Cadaqués des de la tardor de 1949 fins a la primavera de 1951 i precedida d'un important pròleg de reflexió sobre el gènere novel·lístic, no hi ha dubte que aquesta novel·la de Pla és un dels seus llibres més famosos, més reeditats i més valorats per la crítica. Fent novel·la com si no en fes, lluny del costumisme a què se l'ha volgut de vegades postergar, perduda la fe en l'argument després de Proust i de Joyce, veritable document del neorealisme, El carrer Estret figura entre les obres més importants de la novel·la catalana de postguerra. Poques setmanes després de ser publicada, dos dels millors crítics literaris del país, Antoni Vilanova i Joan Ferraté, qualificaven El carrer Estret d'obra mestra i, sobretot, destacaven (amb un argument que encara avui hi ha qui s'entesta a negar) la intel·ligència poètica del seu autor i la modernitat de la seva proposta literària.

Però deu ser cert que les polèmiques han envoltat des de sempre les concessions dels premis literaris, perquè el resultat no va pas satisfer tothom. Una setmana després de la concessió, les pàgines literàries d'El Correo Catalán reproduïen una carta, signada per un desconegut M.P., que denunciava que tres mesos abans de la concessió ja es coneixia el nom del guanyador, perquè "un famoso escritor tenía a punto de ser publicada una obra, impresa ya, y pendiente únicamente del simple detalle de la encuadernación". I encara una setmana més tard, amb el títol "¿Qué ha ocurrido con el premio de novela Joanot Martorell?", el mateix diari publicava una altra carta de Manuel de Pedrolo, el qual desmentia públicament qualsevol identificació entre les sigles M.P. i el seu nom, però en què, en vista del resultat de certs premis literaris, afirmava que els jurats sovint es deixen "influenciar por intereses ajenos a la literatura".

En tot cas, només una setmana després de l'atorgament del guardó, El carrer Estret apareixia a les llibreries. Perquè, en efecte, Josep Pla havia presentat immediatament l'original de la novel·la a la Selecta i aquesta ja havia sol·licitat els permisos d'edició a la censura el juliol de 1951. Per tant, sembla versemblant donar la raó a l'anònim denunciant i es pot afirmar que, en el moment en què l'escriptor va rebre el premi, l'editor Josep M. Cruzet ja s'havia assegurat que només faltés enquadernar l'obra.Avui, 8/12/01


Altres enllaços

Monografia sobre "El carrer estret" (XTEC)
Treball de batxillerat sobre aquesta obra Demaneu-hi: "carrer estret"
enlaç alternatiu: http://html.rincondelvago.com/el-carrer-estret_josep-pla.html
A l'índex