Salvador Dalí
i Josep Pla


Una exposició a la Fundació Josep Pla de Palafrugell recorda la complicitat entre l'escriptor i Salvador Dalí

"Aquests bigotis faran forat"

Avui — Jordi Serrat
PALAFRUGELL

Els dos artistes no només tenien en comú el seu origen empordanès, sinó que compartien inquietuds intel·lectuals

Josep Pla i Salvador Dalí es tenien admiració, respecte i complicitat mútua, com ho acredita una exposició a Palafrugell de documents, retalls de premsa, articles, cartes, fotos, llibres i il·lustracions per a una obra comuna.

En el seu Diari d'un geni, el pintor de Portlligat detalla que el 4 de juliol del 1952 l'escriptor de Palafrugell va anar-lo a visitar a casa seva i, al llarg d'una conversa, Pla va dir-li diverses vegades: "Aquests bigotis acabaran perforant!". El compliment va ser una sortida aguda que va agradar-li a Dalí i que els dos anirien repetint al llarg de la seva vida.

La història d'aquesta frase constata que els dos artistes, no només tenien en comú el seu origen empordanès, sinó que, malgrat que van seguir rumbs estètics i vitals allunyats, compartien amistat, ambicions i inquietuds intel·lectuals.
Les notes, cartes i articles que s'exposen ara en la mostra Salvador Dalí-Josep Pla. Coincidències, inaugurada ahir a la Fundació Josep Pla, confirmen la tesi que eren amics i que aspiraven a passar a la posteritat.

El visitant pot veure en diversos documents com la frase "aquests bigotis acabaran fent forat" va donar peu a altres versions. Per exemple, Dalí li fa una dedicatòria manuscrita amb lletres dalinianes i faltes ortogràfiques evidents on diu: "Per en Pla anyorat, faran furat!". O bé Josep Pla li torna de nou al pintor: "Has fet forat", en una altra carta l'any 1963. L'expressió "fer forat", com remarca la comissària de la mostra, Anna Aguiló, va convertir-se en un lema que significava un desig de perdurabilitat.

L'exposició està inspirada en un article de Josep Martinell l'any 1970 a la Revista de Palafrugell on exposa com els "dos gegants" volien immortalitzar la seva obra. Segons escriu Martinell, Pla representa "la sornegueria, l'escepticisme, la ironia i el dubte", mentre que Dalí és "la intel·ligència, el fanatisme, l'alpinisme social, la fatxenderia i la bogeria simulada". Però tots dos, a criteri de Martinell, "treballen per assegurar-se la continuïtat més enllà de la vida".

Tant la tesi de Martinell com l'evidència que existia un afecte correspost entre els dos queden confirmats tant amb el treball de recerca impulsat per Anna Aguiló com amb les fotografies d'Enric Sabater, l'home que va ser secretari del pintor durant 12 anys. El setembre de 1970, Sabater va organitzar una visita sorpresa de Dalí al Mas Pla de Llofriu, en la qual els dos homenots es van retrobar després de temps sense coincidir. En les instantànies s'hi veu l'efusiva abraçada que es van fer, i com conversaven entaulats.

Més endavant, el 1980, Pla i Dalí van fer junts el llibre de bibliòfil Obres de Museu, que ara també es pot veure a Palafrugell. Sabater ha aportat les il·lustracions originals que va fer el pintor per al llibre. Són temes empordanesos: Púbol, cap de Creus, la badia de Roses, la Lídia de Cadaqués, el castell de Quermançó, Portlligat i altres paisatges.

D'altra banda, en la mostra no hi podia faltar com veu Dalí a Pla i com veu Pla a Dalí a través del seu art. S'exposa un retrat amb tinta i llapis carregat de realisme que Dalí va fer de Josep Pla, i també un recull de citacions de l'Homenot en què el de Palafrugell descriu el figuerenc. Tot i ser Dalí un pintor oníric, impulsiu, subversiu i fantasiós, Pla també el defineix com a "prodigiós realista" quan pinta el "cel, net i esbandit" per la tramuntana.

Suport de joventut

La relació dels dos personatges està, sobretot, ben documentada amb una cronologia explicativa. Possiblement el 1926 els dos ja van trobar-se en alguna tertúlia a l'Ateneu Barcelonès, però els primers documents de quan coincideixen són del 1928. La primera relació va ser per una qüestió intel·lectual, gràcies a una conferència pronunciada per Salvador Dalí a la Sala Parés de Barcelona que va provocar una polèmica artística. Pla va donar suport públic a Dalí, des de La Veu de Catalunya, i el pintor li ho va agrair.

Des dels anys vint fins a la mort de Josep Pla, el 1981, aquesta petita -quant a l'espai expositiu- però interessant mostra permet desglossar la trajectòria dels qui són, segurament, els dos empordanesos més rellevants del segle XX.



Salvador Dalí-Josep Pla. Coincidències
Fundació Josep Pla
Palafrugell. Carrer Nou, 49-51
Fins al 28 de novembre


Avui, 26 de juny 2004



   Altres referències a Salvador Dalí en aquestes pàgines

  Torna
A l'índex