Pla, el més llegit

Demà fa 25 anys de la mort de l'escriptor, l'obra del qual es continua reeditant periòdicament alhora que en surten nous estudis

Jordi Capdevila


Vint-i-cinc anys després de la seva mort, en un molt apropiat Dia del Llibre, el del 1981, Josep Pla continua sent l'autor català més llegit i reeditat a Catalunya i amb bona empenta a la resta de l'Estat. La seva obra segueix ben viva, com ho proven els actes programats aquests dies recordant-la, sense haver-se convocat cap commemoració oficial col·lectiva. I no s'ha fet perquè s'ha considerat que era encara molt recent l'Any Pla del 1997, que va commemorar el centenari del seu naixement amb actes arreu del país.

El referent darrer de la permanència de Pla com a autor més llegit en català és l'èxit de vendes que està obtenint la reedició de la seva novel·la Nocturn de primavera, que recupera la primera versió de l'obra que l'escriptor empordanès va publicar el 1953 a l'editorial Selecta, ben diferenciada de la que va sortir a l'Obra completa de Destino el 1972, quan l'escriptor va creure convenient actualitzar-ne el text.

Segons l'editor de Destino, Joaquim Palau, els 7.000 exemplars de l'edició catalana segurament s'exhauriran aquest Sant Jordi i ja se'n prepara una segona, mentre que l'edició en castellà de la mateixa obra també té bona tirada. Un altre referent: els 10.000 exemplars dels 45 volums de l'Obra completa, de venda a quiosc setmanalment, que es va fer fa dos anys, també s'han venut, mentre continua el degoteig de venda contínua de l'edició normal. També hi ha volums emblemàtics que s'editen contínuament a part de l'Obra completa, com per exemple El quadern gris, amb unes vendes d'uns 1.500 exemplars anuals en català i castellà.

 
Cròniques voluminoses

Destino està fent ara un gran esforç per fer conèixer l'obra de Pla en castellà a la resta de l'Estat. Així, acaba de treure La Segunda República española. Una crónica 1931-1936, que acull traduïdes al castellà una selecció de les cròniques que va publicar a La Veu de Catalunya i un centenar d'inèdites en castellà que va publicar a altres diaris. Són 1.857 pàgines en un sol volum que "han tingut molt bona acollida de la crítica", especialment dels diaris de Madrid, diu Palau.

Però potser el llibre més important que surt en aquest aniversari és la tesi doctoral que acaba de treure Edicions de 1984 amb el títol Josep Pla: el temps, la gent i el paisatge i que porta per subtítol Una etnografia de l'Empordà franquejant la literatura. Han estat set anys de feina d'Eliseu Carbonell Camós per arribar a la conclusió que l'obra de Josep Pla és el millor retrat etnogràfic de l'Empordà i la Catalunya dels anys 20 als anys 60 del segle passat.

Un llibre totalment diferent és Les preguntes pendents de Josep Pla, que acaba de treure Xavier Febrés a l'Esfera dels Llibres. És una obra polèmica perquè diu que, malgrat tots els estudis publicats sobre l'escriptor, "hem arribat a la conclusió que de l'Homenot de Llofriu no en sabem res". I tot perquè "l'accés a les fonts documentals sobre la vida de Pla en possessió de la família, dels editors o d'altres particulars i institucions només ha estat obert amb comptagotes".

 
Un 'quadern' gens gris

Si El quadern gris és el llibre més llegit de Pla, no estranya que també sigui protagonista en la Diada del Llibre. Serà al teatre municipal de la seva població natal, Palafrugell, on demà al migdia s'inciaran les 12 hores de lectura continuada d''El quadern gris', que obrirà el cantant Raimon, amb la participació de 300 lectors de la població, però també de la resta de l'Estat espanyol i d'altres procedències. L'Ateneu Barcelonès, escenari vital de l'etapa de formació de l'escriptor, també acollirà les Vuit hores de lectura de passatges d''El quadern gris', que faran una cinquantena de socis i personalitats del món cultural.

Per la seva banda, CaixaForum ha organitzat el Memorial Josep Pla (1897-1981), un cicle de quatre conferències commemoratiu dels 25 anys de la seva mort que va obrir Jordi Pujol dimarts passat i va continuar Baltasar Porcel dijous. El cicle es clourà la setmana vinent amb la visió de Josep Maria Castellet sobre el Josep Pla creador, i la de Joaquim Nadal sobre El Girona el facin groc: Josep Pla, literatura i paisatge.

La Fundació Josep Pla de Palafrugell no ha fet cap acte commemoratiu especial per l'aniversari, però sí que informa d'altres actes programats per institucions de tota mena per recordar l'escriptor a la web: fundaciojoseppla.net.



    Torna

  A l'índex