BalanÁ de l'Any Pla (1997)


Es presenta la memòria de les activitats organitzades en el centenari del naixement de l'escriptor de Palafrugell


La participació popular millora
la previsió de l'Any PlaLa participació activa de la societat civil ha fet possible que l'Any Pla superés totes les previsions inicials,tant pel nombre d'actes duts a terme com pel ressò obtingut.


Redacció
Barcelona

Almenys mil activitats s'han fet durant l'Any Pla, una mitjana de tres el dia, fet que supera totes les previsions inicials. Això ha estat possible gràcies a la gran quantitat d'iniciatives que han sorgit de la societat civil i que han estat canalitzades per les institucions. Aquest seria el tret més important de la Memòria Any Pla 1997, que va presentar ahir el conseller de Cultura de la Generalitat, Joan M. Pujals, i que recull i valora totes les activitats realitzades en commemoració del centenari del naixement de l'escriptor i periodista. En l'acte també hi van ser presents Vicenç Villatoro, director general de Promoció Cultural, Frederic Sunyer, president de la Fundació Pla i alcalde de Palafrugell, i Andreu Teixidor, president d'Edicions Destino.

La memòria ofereix més dades significatives: s'han editat cinquanta publicacions, entre les quals hi ha onze reedicions d'obres de Pla, tres biografies i setze asaigs sobre la seva obra. S'han fet trenta exposicions al voltant de l'obra de Pla i s'han representat deu obres teatrals sobre la seva figura. D'entre aquestes, destaca La increïble història del Dr. Floit i Mr. Pla, dels Joglars. Entre les aportacions destacades, hi ha l'aparició del manuscrit d'El quadern gris.

Deixant a banda els números, hi ha altres fets objectius. "L'Any Pla ha consolidat definitivament la Fundació Josep Pla", va dir Frederic Sunyer, i "ha triplicat la venda dels seus llibres", segons Andreu Teixidor. Gràcies a l'Any Pla, TV3 i TVE a Catalunya preparen la sèrie Homenots, que s'emetrà l'any vinent.

Però l'Any Pla ha aconseguit altres miracles, segons va ressaltar Vicenç Villatoro: "Hi ha hagut una organització model d'un esdeveniment cultural que ha estat possible gràcies al conjunt sorprenent d'iniciatives de la societat civil que han estat canalitzades per les institucions". El resultat ha estat que "l'Any Pla ha acabat amb moltes més coses de les que va començar, i amb moltes d'aquestes coses que queden".

Teixidor també va destacar el ressò que ha tingut l'Any Pla a la resta de l'Estat. A Madrid s'han fet diferents actes recordant l'escriptor i s'ha venut bé la traducció al castellà dels seus llibres. A l'estranger, cal destacar l'èxit de l'obra de Boadella a Alemanya. "A la Fira del Llibre de Frankfurt, editors estrangers es van mostrar molt interessats en algunes obres de Pla, especialment El quadern gris, però encara no s'ha concretat res", va afegir Teixidor.


© 20/10/98 AVUI. Tots els seus drets reservats. Es prohibeix la seva duplicació sense la seva autorització.


A l'índex