Diari de Balears Digital - Avui
  Dissabte, 8 de març del 2008. Edició N. 3458
© Grup Serra.
L'espira
Internet
La Lliga
Set Dies
Enllaços
Bústia
Xat


El blog de Josep Pla 90 anys després
El «Quadern gris» arriba a partir d'avui a la xarxa en forma de dietari per a internautes

Imatge d'arxiu de Josep Pla.

P.MARÍ. Palma.

La figura de Josep Pla ha aixecat passions i nombroses controvèrsies, però el cert és que va saber captivar a molts amb la seva escriptura. Aquestes lletres, fins ara reflectides en paper, surten a partir d'avui dels llibres i articles de diari per difondre's a través de la xarxa a mode de blog.

El 8 de març de 1918, just ara fa noranta anys, l'escriptor i periodista de Palafrugell inicià la seva història de formació cultural i personal per mitjà d'un dietari que no veuria la llums fins l'any 1966. Era el Quadern gris, una publicació que anys més tard s'ha convertit en una de les obres més universals de la prosa en català. A iniciativa de Xarxa de Mots i de la Fundació Josep Pla aquest dietari tornarà a ser vigent a partir d'avui, encara que amb una particularitat: per internet. Aquesta nova forma d'expressió a través del ciberespai podria ser, per ventura, el mitjà que el Pla del segle XXI hauria utilitzat per transmetre les seves vivències de joventut.

Xarxa de Mots publicarà cada dia, seguint l'estructura de l'obra, el text que el seu protagonista va escriure ara fa noranta anys. L'escomesa comença el 8 de març de 2008 i finalitzarà el 15 de novembre de 2009, un any i mig després d'acord amb la data consignada a l'obra. La versió electrònica del dietari anirà acompanyada de fotografies i documentació complementària aportada per la Fundació Pla. «Aquesta és una manera innovadora de difondre l'obra de l'escriptor i també la cultura i literatura catalana en general. Per a nosaltres és un honor», assegurà la directora de la Fundació, Anna Aguiló. «Que s'iniciàs el 8 de març, just el dia que Pla va començar a escriure el seu dietari n'era l'excusa perfecta», conclogué.

Dur a terme aquesta iniciativa per a la difusió de la literatura catalana no ha estat una tasca senzilla. Ramon Torrents, membre de Xarxa de Mots, explicà ahir a aquest diari que aquesta idea la tenien al cap des de feina més d'un any, però portar-la a la pràctica ha dut el seu temps. «Hem hagut de vèncer algunes dificultats pel tema de drets d'autor tant amb l'editorial Destino com amb els hereus (dos nebots) de l'autor. Al final, això ha estat possible ja que aquesta és una manera que el gran púbic s'acosti a Pla i que després pugui anar a la llibreria a adquirir un dels seus llibres», apuntà. El Quadern gris, que rep el nom arran del color de les tapes del dietari original, es publicà per primera vegada l'any 1966, quan Pla fregava els setanta anys, i l'havia escrit cinquanta anys abans.

Aquells que vulguin llegir el Quadern gris en «temps real» encara que gairebé amb un segle de diferència, hauran de subscriure's de franc a elquaderngris.cat.


Adreça: www.diaridebalears.com/segona.shtml?3458+8+199160
 
Darrera modificació: 8/3/2008, 0:55 hs.

Principi

Diari de Balears Tel. +34 971 78 8300
e-mail: master@diaridebalears.com

DdB Digital