Josep Pla
 a Josep M. Cruzet
 sobre Eugeni Xammar

Amb les pedres disperses

epistolari Pla - Cruzet, edició de Josepa Gallofré. Destino, 2003


Dimecres, 11 [de] novembre [de 19] 53

Amic Cruzet:

Ara mateix acabo de rebre la vostra carta. Gràcies.

Crec que heu de publicar el llibre de Xammar de seguida, perquè ja és hora de poder tenir un text en català per ensenyar als americans. La carta de Tasis és exacta, Xammar és un gran escriptor –com pocs n'hi ha en el país, un escriptor que no és un aficionat de diumenge a la tarda–. Jo miraria de posar-me en contacte amb ell perquè hi podria haver un filó molt important. Xammar és un dels pocs catalans d'avui que tenen un número insospitat de coses per explicar.

Us torno una gran part d'Els anys mirats. Falta el final. En aquest final, hi falta un capítol, que us enviaré amb el restant d'un moment a l'altre. No cal passar-lo per la censura. Ningú se n'adonarà. El capítol no farà retrassar ni un moment la sortida del llibre.

Han retirat l'«Arbor» per els elogis de Pemartín a Madariaga. Calvo Serer ha desaparegut. Embid ha fet marxa enrera a la revista «Ateneo». Una nota de Pérez – Ballestar a «Arbor» sobre la cultura catalana ha produït un enrenou immens a la Universitat de Barcelona. S'espera que l'arribada de Lequerica plantegi la crisis. Aquest senyor vol ésser ministre, sembla. En fi, vostè sap moltes més coses que jo. Em passo una gran part dels dies i de les nits al llit treballant. Records. És seu aff

Josep Pla


Referències al marge

    Agustí PonsSobre Eugeni Xammar i Josep Pla
    Eugeni Xammar:  Sobre Josep Pla
     Contra vent–  Mirador Xammarià"
    Eugeni Xammar: Un article de l'L'ou de la serp a Vilaweb

    Josep PlaEn l'homenatge a Josep M. Cruzet

    Eugeni Xammar en aquestes pàgines

A l'índex