Joan B. Coromina,
   professor i artista

EL PRIMER ARTISTA QUE EN LA MEVA VIDA VAIG CONÈIXER es deia Joan Baptista Coromina, era de la Bisbal i dirigia l'Escola d'Arts i Oficis de Palafrugell.

Feia molts anys que en la meva població natal no n'hi havia hagut cap, i si algun n'hi hagué passà completament desapercebut. És molt possible que aquest fos l'origen de l'efecte que Coromina produí a Palafrugell. Hi arribà a tenir una popularitat extraordinària i tothom l'estimà moltíssim.

Una vegada hagué pres possessió del càrrec, llogà una habitació al carrer del Sol, en la proximitat de l'estació del tren, cosa que li convenia perquè, els seus constants viatges entre Palafrugell i la Bisbal, fins que no tingué una motocicleta, els féu en tren. La seva dispesera fou la cèlebre senyora Rosalia. Avui hi ha ben poca gent que sàpiga qui fou la senyora Rosalia, però això no vol pas dir que en el meu temps no fos cèlebre. Era una senyora extremament curiosa en el sentit que tenia un esperit que tendia a la coincidència, dominat per una autèntica passió per a assentir, per a donar la conformitat al que li deien. En la conversa, les seves frases me, corrents eren aquestes:

"Jo també hi pensava...", o "Aquest era justament el meu pensament...", o "Era el que deia fa un moment"

La senyora Rosalia era un esperit simfònic, corroborant i adhesiu.

La senyora Rosalia era molt bona dona. Tenia una cara rodona i plàcida, amb un sotabarba molsut i rosat, una mirada pacífica i tranquil·la. Era una persona, però, que oferia una sorpresa. Si per la naturalesa del seu esperit tendia a la coincidència sistemàtica, era una mica capriciosa pel que feia referència a la seva pròpia perruqueria. Era notòriament donada a les pentinadores modestes, però amb un punt de fantasia. Malgrat ser una persona de més de quaranta anys, vídua i de cintura una mica espessa, portava un monyo grisenc alt i complicat i sobre el front un gran tupè pompós i desvergonyit com una onada en miniatura convertida en ondulació capil·lar. Coses de la vida !

La senyora Rosalia féu un gran efecte a Coromina, i al cafè solia explicar, amb reiteració, les característiques de la seva dispesera. La seva tendència a la corroboració havia estat, per a ell, una cosa inoïda. Un dia Gori, que no demostrà tenir gaire paciència per les repeticions, li preguntà

–¿Considereu que la senyora Rosalia tindria també un pensament adhesiu si com a dispesera deixéssiu de pagar-la?

Coromina era un home petit, les cames una mica entre parèntesis, la pell bruna, el pèl molt fort, una gesticulació fenomenal, una mobilitat de faccions extrema, els ulls molts vius. Tenia una mirada molt diversa: de vegades oliosa i com perfumada, altres de pedra fosca i dura. El dibuix de les seves faccions era d'un meridionalisme perfecte: tenia els llavis i els pòmuls admirables, el clatell i la línia del cap finíssims, el front treballat i ample, els cartílags del nas i la barbeta i les orelles que semblaven fets expressos. A Girona havia portat barba, els cabells llargs i xalina. Quan el vaig conèixer ja havia prescindit d'aquests estigmes de la cristologia artístico-literària.

Llavors les noies els volien afaitats, de cabells ben tallats i lluents.

Tomàs Gallart, un conciutadà espigat i elegant, una mica teatral, d'una ironia corregida per una salut magnífica, interpretava Coromina a través de les seves migrades proporcions. Era un home petit. Era un home petit que volia ser tingut, és clar, per un home gran. Llavors, aquell cercle de Palafrugell era molt donat a l'alcohol. Coromina volgué fer com els altres, i no crec pas que aquest fet contribuís a allargar-li la vida.

Era un home petit certament, però era un home molt guapo. Al seu costat, al cafè, els amics semblaven tenir una cara en formació, sense estil, de pòmuls incorrectes passablement estranys i absolutament grotescos.

A mi em semblà comprendre la gran admiració que Coromina tingué per la senyora Rosalia. Ella era una persona simfònica i permanentment adherida. El director de l'escola era, en canvi, un personatge personal i melòdic que no havia estat mai conforme amb res que se li hagués presentat al davant. Era un discrepant, un lluitador, un aferrissat contraopinant. A la ciutat de la Bisbal, el seu poble natal, havia reaccionat contra un tipicisme, un empordanesisme i un senyoritisme agraris i oficials, prims i superficials però aparatosos, i havia exaltat la comprensió, el treball manual i la complexitat. A Girona, havia malparlat del provincianisme i la falsa normalitat imposada per tradicions caduques i ràncies, i, amb Montsalvatge sobretot, defensà una moral menys hipòcrita, més clara i més humana per tal de fer que el clima espiritual de la vella ciutat es desclogués amb més candor i amb més elegància. A Palafrugell, no estigué mai conforme amb les vaguetats d'un romanticisme i una acràcia ressagats i arcaics i defensà la necessitat d'un ordre positiu i real. Potser la paraula que pronuncià més sovint en el curs d'aquells anys fou Ia paraula "feina". La feina! -això era el que li agradava. A la població, la paraula caigué malament, i la gent, després de gratar-se una mica l'orella, el considerà un dement simpàtic. Però la raó li sobrava. Per altra part, cultivà l'amistat amb gran delicadesa. Fou un conversador agradable. Sempre estava content : semblava una font que rajava.

Llavors, els intel·lectuals lluitaven. Però, és clar, arribava un moment que es cansaven. Quan Coromina arribà a la població la seva fatiga era molt visible. Havia discrepat massa. Per això, quan es trobà davant la senyora Rosalia quedà absolutament estupefacte. Una senyora que estava d'acord amb tot ! Era una meravella insospitada. Una meravella una mica caricaturesca, però que el reposava.

Quan fou nomenat director de l'escola, Coromina era un artista que tenia ja l'obsessió dels diners i de les coses materials. Amb la casa Butsems de Barcelona i els Massó de Girona, havia construït la primera factoria de ceràmica industrial establerta a la Bisbal. Per a la ceràmica, la terra de la nostra adorable capital és una meravella. L'acció de Coromina fou l'inici de negocis que posteriorment foren considerables. Llavors ja se li notava el sentit de disciplina social, d'equilibri i de normalitat. Els seus rampells d'artista cada dia eren més espaiats. Es tornava contundent i, si convenia, sabia manar. De la seva estada a Girona i dels seus contactes amb els bohemis de casa bona que hi havia tractat no li quedava més que un lleuger retoc d'anticlericalisme que se li anava esvaint cada dia que passava. Arribà un moment que aquest retoc fou imperceptible, i llavors ja pogué anar a viure perfectament a la Bisbal. Esdevingué un bisbalenc il·lustre i considerable.

Jo tenia llavors molt pocs anys -potser encara no en tenia vint. Vaig viure aquesta crisi directament. Déu meu, quins canvis! Tots tenim, com Coromina, el nostre la Bisbal en perspectiva. Jo em demanava tenir una il·lusió, una il·lusió forta en aquest país, zté alguna possibilitat? Només existeix la dels diners. No som pas fets per l'ordit de les passions basàltiques -encara que de vegades 1'arrauxament ens encegui d'una manera esbojarrada. Les lectures, la cuina, la vida, tendeixen a convertir-nos en pasta de melindro. Les dones fan el mateix efecte. Tendim a una mediocritat benestant, grisenca i incommovible.

En el llindar mateix de la riquesa -molt jove -, Coromina es morí de la manera més impressionant.

I així, si ell fou el primer artista que vaig conèixer, fou també el primer artista a qui vaig veure penjar els hàbits per dedicar-se a la indústria... i el primer artista que vaig veure morir.


[ Retrats de passaport, 1946 ]

  Torna

A l'índex